TÜRKEN – USA Vakfı Pensilvanya’da şube açtı

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2020 Salı 2:12 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2020 Salı 4:12 pm

Yılmaz Polat

Ensar ve Türgev Vakıflarının ABD’deki uzantısı Türken Vakfı Delaware ve New York Eyaletlerinden sonra Pensilvanya Eyaletinde şube açtı.

ABD Vergi Diresi ‘IRS’in 501c- nonprofit’ olarak tanımladığı ‘vergiden muaf dernek’ statüsünde olan TÜRKEN Vakfı, Pensilvanya Eyalet Dışişleri Bakanlığı’na bu statüyle 26 Nisan 2018 yılında ‘Northwest Registered Agent LLC ‘ adlı şirket aracılığıyla kayıt yaptırdı.

TURKEN FOUNDATION, INC.

nonprofit branch

Company Number: 6707441

Status Active

Incorporation Date 26 April 2018 (about 2 years ago)

Company Type Non-Profit (Non Stock) – Foreign

Jurisdiction Pennsylvania (US)

Branch Branch of TURKEN FOUNDATION, INC. (Delaware (US))

Registered Address Northwest Registered Agent, LLC Montgomery United States

Edindiğim bilgilere göre, TÜRKEN, Eyalet kanunları çerçevesinde ‘vergiden muaf statüyle’ Pensilvanya’da da bağış faaliyeti yapabilecek, emlak satın alabilecek.

TÜRKEN Vakfı’nın FETÖ’nün yaşadığı  Pensilvanya Eyaleti’ni neden tercih ettiği  henüz  bilinmiyor.

Vakfın Pensilvanya’da ‘New York – Manhattan’da milyonlarca dolara yaptırdığı inşaatı devam eden 21 katlı gökdelen ve  Michigan Eyaleti’nde ünlü boksör Muhammed Ali’nin satın aldıkları çiflik benzeri bir gayrimenkul edinip edinmedikleri konusu da bilinmeyenler arasında.

TÜRKEN Vakfı’nın merkezi Delaware Eyaleti’nde bulunuyor.

TÜRGEV Vakfı adına Bilal Erdoğan’la ENSAR Vakfı adına İsmail Cenk Dilberoğlu’nun Delaware Eyalet Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği kefalet mektubuyla TÜRKEN Vakfı (Turken foundation Inc) 2014 yılında Erdoğan’ın kuzeni Halil Mutlu tarafından  kuruldu.

TÜRKEN 2015 yılında da New York’un ünlü Manhattan bölgesinde  bir şube açtı.

Kuruluşuyla Türken’e bağışlar su gibi aktı, Manhattan’da milyonlarca dolara mal olacak gökdelen inşaatı başladı, Michigan’da boksör Muhammed Ali’ye ait çiftliği 2 buçuk milyon dolara satın alındı.

Türken mal varlığı için 2016 yılında 120 bin 731 dolar 2017 yılında da 158 bin dolar (çiftlik hariç) emlak vergisi ödedi.

Resmi vergi belgelerinde bağışların kişiler tarafından yapıldığı görülüyor ancak isim belirtilmiyor.

2018 yılında sadece yaklaşık 23 milyon dolar, 2014-2018 yılları arasında da kasasına toplam 54 milyon dolar girdiği resmi belgelerden anlaşılıyor.

Türken Vakfı’nın New York’tan sonra FETÖ’nün yaşadığı Pensilvanya Eyaleti’nde nasıl bir yatırım yapacağını merakla bekleyeceğiz.