Türkdoğan: Mehmet Ağar tutuklanmalı, kaçabilir

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 3:17 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 3:17 pm

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve ekibinin yurt dışına kaçabileceği uyarısında bulundu.

Öztürk Türkdoğan, Ankara JİTEM Davası’nda beraat kararının bozulmasıyla beraber hakkında yeniden yargılama kararı çıkarılan Mehmet Ağar’ın acilen tutuklanması gerektiğini söyledi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yayınladığı 7’nci videosunda, eski içişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın gazeteci ve Kürt iş insanlarına dair cinayetlerde rolü olduğunu ifade etmişti. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 1993-96 yılları için “karanlık yıllar” ifadesini kullanarak, “93’le başlayan süreç, devletin çeteleşmesi, tamamen kanun dışına çıkması, çetevari yöntemlerle faili meçhul cinayetlerin işlendiği, yüzlerce insanın gözaltında kaybedildiği, binlerce Kürt köyünün yakılıp yıkıldığı karanlık bir dönemdir” dedi.

“AĞAR BİR ÇETE REİSİ”

Mehmet Ağar’ın faili meçhul cinayetlerin işlendiğine dair yargının önünde hesap vermesi için uzun dönemdir hukuki mücadele verdiklerini söyleyen Türkdoğan, Ağar’ın JİTEM ile ilişkisinden dolayı ceza aldığını hatırlattı. Türkdoğan, “Susurluk Kazası’ndan sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu bir rapor hazırladı ve o rapor üzerine soruşturmalar yapıldı. O soruşturmalardan biri davaya dönüştü. Mehmet Ağar suç örgütü kurmak ve lideri olmaktan 5 yıl hapis cezası aldı. Mehmet Ağar şu anda tescilli ve hükümlü bir çete reisidir. Cezası da infaz edildi. Suç örgütlerinden bir tanesi de JİTEM’dir. Ağar JİTEM’in neresinde bilemiyoruz. Belki şimdi ortaya çıkacak ama müstakil bir suç örgütü kurduğu ortaya çıktı.  Kendisine bağlı ekibinin olduğu gerçeğiyle karşılaştık. Oradan zaten hüküm giydi” şeklinde konuştu.

“YENİ AÇILAN DAVAYA KATKI SUNACAK”

Ankara Bölge Adliye Mahkemesinin aralarında Ağar’ın da bulunduğu Ankara JİTEM Davası’nda 19 sanığın, faili meçhul cinayetlerden yeniden yargılanması kararına ilişkin konuşan Türkdoğan, “Daha önce 18 kişinin faili meçhul cinayetinin işlediğine dair Ağar’a mahkeme beraat kararı vermişti. Davanın Ankara Bölge Adliye Mahkemesi gönderilmesiyle Ağar ve arkadaşlarının davasına ilişkin kararı esastan bozdu. 18 kişinin öldürülmesiyle ilgili delillerin yeterince değerlendirilmediğine kanaat getirdi.  Bunların araştırılması istendi. Bu çok önemli bir gelişme çünkü biz yıllardır bunun mücadelesini veriyorduk. Şimdi Peker’in söyledikleri, yeniden açılan davada iddialara katkı sunacaktır” diye belirtti.

“AĞAR KAÇABİLİR”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Peker’in Ağar hakkındaki iddialara ilişkin çağrıda bulunan Türkdoğan, Mehmet Ağar hakkında derhal soruşturma açılmasını istedi. Peker’in faili meçhul cinayetlerle ilgili bazı konulara katkı da sunduğunu aktaran Türkdoğan, “Savcılar bu noktada mutlaka Peker’in açıklamalarını dinlemeli ve açıklamalarında belirttiği olgulara dayalı olarak delil toplamaları gerekiyor. Türkiye’nin artık Ağar mafyasından kurtulması lazım. Nasıl kurtulacak? Mahkeme Ağar’a, JİTEM davasında bozma kararı vermişti. Ankara JİTEM davasında çok hızlı bir şekilde tutuklama kararı vermesi lazım. Çünkü bu kadar iddiadan sonra Ağar ve ekibi muhtemelen Türkiye’den kaçacaklar. Bunların kaçmaması için bunlar hakkında tutuklama kararı çıkarılması lazım” şeklinde ifadeler kullandı.

Cezaevinde bulunan Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın Susurluk Davası’nda Ağar’ın da parmağının olduğunun kanıtlamak için çok emek sarf ettiğin belirten Türkdoğan, “Soylu ise avukat arkadaşlarımızı terörist ilan etti. Kozağaçlı kararlı bir hak savunucusudur. İktidar Kozağaçlı gibi hak savunucularını devlet-mafya ilişkilerinin ortaya çıkarmasın diye ısrarla hapiste tutuyor” dedi.

“SOYLU’NUN ZAMANI GELMİŞTİR”

Soylu’nun görevinden alınması gerektiğini söyleyen Türkdoğan, “Soylu’nun hesap verme zamanı gelmiştir ama onun hesap verebilmesi için önce o koltuğu terk etmesi lazım. Elbette ki Türkiye siyaset kurumu Soylu’nun koltuktan alınmasını bir şekilde sağlayacaktır. Siz insanları terörist ilan ederken onların masumluk haklarını defalarca çiğnediniz. Biz yine onları terörist ilan etmiyoruz. Biz diyoruz ki, iddiaları araştırılsın masumluk haklarına saygı duyun” ifadelerini kullandı.