Türk vatandaşlığı şartlarına ‘döviz’ şartı: TL ibaresi kaldırıldı

Yayın tarihi: 6 Ocak 2022 Perşembe 6:20 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe 6:28 pm

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ‘500 bin dolara vatandaşlık’ verilmesi hakkında konuşan CHP’li Ali Mahir Başarır, yönetmelikten Türk lirası ibaresinin de kaldırılmasına tepki gösterdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şartlarının güncellenmesinde yer alan maddelerin değiştirilmesi ve ‘Türk lirası’ ifadesinin kaldırılmasını eleştiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Gerçek Gündem’e konuşarak bu yapılanın utanç verici olduğunu söyledi. Başarır, “Sürekli Türk lirasının kıymetinden ve öneminden bahseden iktidar bir yönetmelikten Türk lirası ibaresini kaldırıyor, bundan daha fazla utanılacak bir şey var mı?” dedi. Söz konusu durumu ise “Ancak gayriyerli, gayrimilli bir iktidar bunu yapabilir.” dedi.

Başarır, CHP’nin ilgili düzenlemeyle ilgili yasal yollara başvuracağını da dile getirdi.

DEMİRÖREN BAŞARIR’I MAHKEMEYE VERDİ

Demirören Grubu’na “18 liradan dolar bozdurdunuz” iddiasıyla medyan okuyan Başarır, kendisini bu açıklamalar nedeniyle mahkemeye verdiklerini açıklayarak “Kendisi beni savcılığa verme hakkını kullanmış. Bu dakikadan sonra ben tarih, defter ve kod numaralarını vererek savcılıktan işlemleri talep edeceğim. “Bence çok iyi bir iş yaptı, bundan sonra benim işim daha da kolaylaştı. Dosyaya birçok şey ekleyeceğiz. İnanın, mahkeme taleplerimizi kabul ederse çok önemli bilgilere ulaşacak.” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ PASAPORTU PROMOSYON OLARAK KONULDU”

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel konuyla ilgili “Eskiden 250 bin dolar karşılığı ev alanlara veriyorlardı. Yeni düzenlemede o da duruyor aynı zamanda. Uzun süredir Meclis’te gösteriyordum; İstanbul’da 250 bin dolarlık ev inşaatlarının önünde Türkiye Cumhuriyeti pasaportu fotoğrafı ile ‘Vatandaşlık için elverişli’ şeklinde reklamlar yapılıyordu. ‘Bundan hiç utanmıyor musunuz? Sıkılmıyor musunuz?’ diyordum. Çünkü ev fotoğrafı yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin pasaportu bir promosyon olarak konulmuştu. Biz bunun rahatsızlık yaratıp yaratmadığını sorgularken ekonomik darboğaz yüzünden öyle bir noktaya geldiler ki, Resmi Gazete ile 500 bin dolarını Türkiye’de tutana vatandaşlık verilmeye başlandı.” diyerek düzenlemeye tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş için yeni şartlar sıralandı. 11 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelik metninde yer alan “Türk Lirası” kelimeleri çıkarıldı. Yeni şartlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri de “En az 500 bin Amerikan Doları ve karşılığı döviz tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.” maddesi oldu. Söz konusu madde de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının 500 bin dolar karşılığı satılıyor olması da eleştirilere neden oldu.

Başarır’dan Demirören’e yanıt: Beni halk, seni saray bu noktaya getirdi