Türk Telekom, ‘Sadece Kürtçe bilen vatandaşın hattını kapatmadı’ iddiasının ardından imza kampanyası

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2020 Pazartesi 3:37 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 Pazartesi 4:02 pm

Batmanlı Fevziye Başaran isimli bir yurttaşın sadece Kürtçe konuşabildiği için Türk Telekom hattını kapatmadığı iddiasının ardından GSM operatörlerinin Kürtçe hizmet vermesi için imza kampanyası başlatıldı.

Batman’da yaşayan ve sadece Kürtçe bilen Fevziye Başaran’ın Türk Telekom hattını kullanıma kapatamaması iddiaları sonrası iletişim operatörlerinin bu konudaki tavrı tartışma yarattı. Konu Meclis gündemine taşınırken, HDP’li Hüseyin Kaçmaz’ın soru önergesine ise henüz bir yanıt gelmedi.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in konuyla ilgili ulaştığı Vodafone müşteri hizmetlerinden bir temsilci, “Kürtçe dil hizmeti vermiyoruz. Kürtçe hizmeti verme konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığı da henüz tarafımıza ulaştırılmadı” derken, tartışmaların odağındaki Türk Telekom da Kürtçe dil hizmeti konusunda henüz bir çalışmaları olmadığını da belirtti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

GSM şirketlerinin tamamının Kürtçe dil hizmeti vermeleri için imza kampanyası başlatıldı. İnternet kullanıcıları imza kampanyası platformu Change.org’ta Vodafone’nun Kürtçe hizmet vermesi için başlattığı imza kampanyasında, “Türkiye’de yaşayan ve nüfusu 20 milyon civarında olan bir halkın bir GSM şirketinden kendi dilinde hizmet beklemesi mümkün değil midir?” diye sordu.

Türkiye’de milyonlarca insan kullandığı 3 GSM işletmesinden Turkcell, Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde hizmet verirken, Vodafone ve Türk Telekom sadece Arapça, İngilizce ve Türkçe dillerinde hizmet veriyor.

NASIL GÜNDEME GELDİ?

Operatölerin bu konudaki tavrı Batman’da yaşayan ve sadece Kürtçe bilen Fevziye Başaran’ın, Türk Telekom’dan aldığı hattın kapatamadığı iddiaları ile gündeme geldi.

Başaran’ın İstanbul’da yaşayan oğlu Ömer Başaran, Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen annesine tercümanlık yapması için kuzeninin yanına gittiğini ancak müşteri temsilcisinin bu defa da “annesinin hür iradesiyle konuşmadığını” belirterek talebi reddettiğini söyledi.

HDP, İDDİALARI MECLİS’E TAŞIDI

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da yaşanan bu durumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Kaçmaz, Oktay’a, “Kimin hangi dilde konuşacağına belli ücret karşılığında hizmet veren şirketler mi karar vermektedir?” sorusunu yöneltti.

TÜRK TELEKOM’DAN AÇIKLAMA: GERÇEK DIŞI

Türk Telekom’dan yapılan açıklamada, bahse konu şikâyetle ilgili ivedilikle yapılan araştırma yapıldığı ve gündeme taşınan iddiaların gerçek dışı olduğu belirtilerek, “Hiçbir vatandaşımızı rencide edecek bir yaklaşımın yaşanmadığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemede, annesi adına işlem yapmak isteyen müşterimize, yasal düzenlemeler nedeniyle hat açma ve kapama işlemlerinin, diğer telekomünikasyon operatörlerinde olduğu gibi, ıslak imza ile bayiden ve hat sahibi tarafından yapılması zorunluluğunun ifade edildiği görülmüştür” denildi.