Türk Tarih Kurumu’nun Vahdettin’den ‘milli mücadele’ yaratma ayıbı sürüyor!

Yayın tarihi: 17 Ocak 2019 Perşembe 6:33 am - Güncelleme: 17 Ocak 2019 Perşembe 6:33 am

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve mirasını bıraktığı Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) 2014 yılında yaptırdığı “Vahdettin Ayrılış” isimli kısa belgesel tekrar gündeme gelerek tepkilere neden oldu.

Tarihi çarpıtmalar nedeniyle tarihçilerin tepkisine neden olan belgesele ilişkin Yazar Ümit Doğan sosyal medya hesabından, “Vahdettin’in milli mücadeleyi başlattığı iddiasındaki bu videoyu, ne yazık ki Atatürk’ün kurduğu TTK hazırladı. Tekrar ediyorum ki Vahdettin’in zaferde zerre kadar katkısı yoktur. Onu aklamak için ortaya atılan bütün savlar ‘Hesaplaşma’ kitabımda belgelerle çürütülmüştür” diye yazdı.

 

Tarihçi Sinan Meydan da tepki gösterdi. Ümit Doğan’ın mesajına, Sinan Meydan, “Bu yalana dava açtık! TTK eliyle halkı kandırmak suçtur”şeklinde yanıt verdi.

Atatürk’ün kurduğu TTK, Atatürk’ün idam emrini veren Vahdettin’i “aklama” çabalarına bir tepki de Prof. Dr. Emre Kongar gösterdi. Kongar, “Videoyu kimin hazırlattığını bilmem ama tümüyle yalan: Vahdettin Mustafa Kemal Paşa’yı Anadolu’ya Milli Mücadele’yi başlatsın diye değil, tam tersine İngilizlerin şikayeti üzerine buralardaki kıpırdanmaları bastırsın diye yolladı.” dedi.