Türk solu ve TELE1’in acı kaybı! Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşı Mustafa İlker Gürkan hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 8 Mart 2024 Cuma 11:33 am - Güncelleme: 8 Mart 2024 Cuma 2:20 pm

68 kuşağının gençlik liderlerinden, Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşı Mustafa İlker Gürkan bu sabaha karşı Bodrum’ da yaşamını yitirdi.

Türk solunun acı kaybı… 68 kuşağının gençlik liderlerinden, Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşı Mustafa İlker Gürkan bu sabaha karşı Bodrum’ da yaşamını yitirdi.

Mustafa İlker Gürkan, 1967-68’de Deniz Gezmiş’ in Genel Başkanı olduğu Devrimci Öğrenci Birliği’nin (DÖB) Genel Sekreteri ve Dev-Genç kurucuları arasındaydı.

Muğla Barosu eski Başkanı da olan Gürkan’ın cenazesi yarın (Cumartesi) 12. 45’de Bodrum Adliyesi önünde yapılacak törenin ardından Bitez Camii’nden öğlen vakti kaldırılacak.

Akciğer kanseri tedavisi gören Gürkan, TELE1’in de yazarları arasındaydı.

MERDAN YANARDAĞ: MUĞLA CEZAEVİNDE BANA VERDİĞİN DESTEĞİ HİÇ UNUTMAYACAĞIM

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, X’ten yaptığı paylaşımda, “Güle güle Mustafa Abi.. Işıklar içinde yat.. Rubun şad olsun. Seni, dostluğunu, yoldaşlığını, Muğla Cezaevinde bana verdiğin desteği hiç unutmayacağım” dedi.

MDD’NİN ÖNDERLERİNDENDİ

Mihri Belli liderliğindeki Milli Demokratik Devrim (MDD) hareketinin önderlerinden biri olan Mustafa İlker Gürkan, 1975-76’da “Proleter” dergisini çıkararak bu isimle anılan grubun da liderliğini yaptı. Gürkan, 1970’li yıllarda işçi sınıfı hareketinde aktif görevler de alarak, başta madencilik iş kolu olmak üzere, bazı sendikalarda danışman olarak da sorumluluk aldı.

ERGENEKON’DA DİK DURMUŞTU

Gürkan, Muğla Barosu’nda 3 dönem Baro Başkanlığı görevini de yürütmüştü. Muğla Barosu Başkanlığı yaptığı dönemde de Ergenekon Davası’na ilişkin dik duruş gösteren Gürkan, avukatların savunma sürelerinin 15 dakikayla sınırlandırılmasına tepki göstermişti.

Gürkan, Ergenekon Davası’nda avukatların ise savunma hakkının bırakılmadığını söyleyerek “Sorun hukuksal değildir!… Avukatlara gözdağı verebilirsiniz, hatta bu tehdidinizi hayata da geçirebilirsiniz…Ama avukatları görevlerini hakkıyla yapmaktan vazgeçiremezsiniz. Dünyada ne bu ceza gibi bir ceza örneği vardır… Ne de cezalardan korkmuş, yılmış savunmadan vazgeçmiş bir savunma makamı…” ifadelerini kullanmıştı.

ÇUVAL DAVASININ AVUKATIYDI

Gürkan ayrıca Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ABD askerine çuval geçiren TGB üyelerinin de avukatlığını üstlenmişti.

DENİZ GEZMİŞ’İN YAZDIĞI MEKTUPLAR

6 Mayıs 1972 sabahı idam edilen Deniz Gezmiş, Ankara Kapalı Merkez Cezaevi’nden Mustafa İlker Gürkan’a şu mektupları yazmıştı:

MORALİMİZ SAĞLAM

(19 Ocak 1972) Kardeşim Gürkan, gönderdiğin kartı ve telgrafı aldım. Benim durumum bildiğin gibi. Yargıtay onayladı. Sıra şimdi Meclis’te, öyle zannediyorum ki o da onaylayacak. Ben, Yusuf ve Hüseyin yan yana kalıyoruz. Keyfimiz ve sağlığımız yerinde. Gerisi vız geliyor bize. Senin anlayacağın moralimiz sağlam. Yusuf ve Hüseyin’in selamı var. Oradaki bütün arkadaşlara selam. Hoşçakal.

DEVRİMCİ SELAMLAR

(16 Mart 1972) Kardeşim Gürkan, cevap yazmakta geciktim. Artık bir daha mektup yazmaya da vaktim olmayacak. Belki bu mektup eline geçtiği zaman mezarı boylamış olacağım. Geçmişi unutmuş değilim. Gelecek konusunda umutluyum. Yarınların daha aydınlık olacağına inanıyorum. Sana ve diğer arkadaşlara devrimci selamlar. Deniz Gezmiş.

Kaynak: TELE1