Türk şirketi bir ton patlayıcı ile rekor kıracak

Yayın tarihi: 20 Aralık 2018 Perşembe 12:10 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2018 Perşembe 12:10 pm

Irak’ın Süleymaniye kentindeki dev buğday silosunu saniyeler içinde yıkmayı başaran Türk patlatma ekibi, Ürdün’de 1 ton patlayıcı ile rekor kırmaya hazırlanıyor. Akabe kentinde 9 metre çapındaki ve 45 metre yüksekliğindeki 75 siloya dinamit yerleştirerek 9 bin 535 delik açan Türk ekibi, hazırlıklarını bitirdi.

Dünya genelinde çok sayıda ülkede inşa ettikleri ihtişamlı yapılarla adından söz ettiren Türk firmaları, yıktıkları binalarla da adlarını duyurmaya başladı. Doğal gaz boru hattı yapımı için 2012 yılında Konya’da bin 800 metre uzunluğundaki hattı patlatarak “dünyanın en uzun patlatması” rekorunu kıran, Osmangazi Köprüsü’nün ayakları için denizin 26 metre altında patlatma yaparak tarihe geçen patlatma uzmanı Mehmet Güler, geçen yıl Irak’ın Süleymaniye kentinde 40 metre yüksekliğindeki 64 silo ve 55 metre yüksekliğindeki un fabrikasından oluşan dev yapıyı patlatarak uluslararası belgesellere konu oldu.

Ünü dünyada yayılan Mehmet Güler, son olarak Ürdün’den gelen teklif üzerine Akabe kentinde 9 metre çap ve 45 metre yükseklikteki 75 adet silo ve bitişiğindeki 55 metre yükseklikteki kule binasının yıkım işini aldı.Toplam 200 bin ton buğday depolama kapasitesine sahip dev yapıyı tek seferde patlatarak “yerle bir etme” taahhüdü veren şirket, binadaki hazırlık çalışmalarını tamamladı.