Türk polisi Katar’a gidiyor

Yayın tarihi: 12 Kasım 2021 Cuma 4:24 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2022 Salı 11:28 am

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye ve Katar arasında yapılan anlaşmaya tepki göstererek “Bizim polisimizin ve askerimizin Katar’da işi yok!” dedi.

Türkiye ve Katar arasında yapılan ‘Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği’ konulu niyet mektubunun onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin Kanun Teklifi Meclis’te onaylandı. Niyet mektubu 31 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da imzalanmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ise niyet mektubunun onaylanmasının uygunluğunu görüşmek üzere ilgili kanun teklifini 17 Ocak 2020’de Meclis’e sunmuştu. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de görüşülen kanun teklifi 281 milletvekiline sunulmuş, teklife 231 milletvekili kabul, 30 milletvekili ise ret yönünde oy vermişti. Meclisten geçen kanun teklifine ilişkin bazı maddeler şunlardı:

 

“BİZİM POLİSİMİZİN VE ASKERİMİZİN KATAR’DA İŞİ YOK!”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, söz konusu anlaşmaya ilişkin TBMM’de yapılan görüşmelerde söz alarak AKP grubuna seslendi. Başarır konuşmasının bir kısmını sosyal medya hesabından da paylaşarak şu sözlere yer verdi:

“2022 Dünya Kupası için Katar’a koruma amaçlı güvenlik göndereceğiz! AKP Grubu’na çağrımdır! Erdoğan’ın Katar’dan “hediye” aldığı 500 milyon dolarlık uçağı ve 53 tane yarış atını alın gidin Katar’ın güvenliği siz sağlayın. Bizim polisimizin ve askerimizin Katar’da işi yok!”

CHP’den bu karara tepki gösteren isimlerden biri de Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’di.

Utku Çakırözer konuşmasında şunları söyledi:

“Değerli arkadaşlarım, bu teklifteki niyet şu; Katar’daki Dünya Kupası’nın jandarmalığını Türk polisi üstlenecek. Komisyonda soruyoruz “Böyle bir iş birliğinin daha önce örneği var mı, başka bir yere gidip korumuş mu bizim polisimiz bir organizasyonu?” “Yok, bu ilk.” diyorlar. Biliyorsunuz, hep bu ilkleri biz Katar’la birlikte yaşıyoruz her ne hikmetse. “Peki, hangi kuvvetten ne kadar polis, jandarma, asker gidecek?” diyoruz. Sır gibi saklanıyor. “Önce niyet anlaşmasını Meclis onaylasın, arkasından uygulama protokolü gelecek” diyorlar ama sonradan öğreniyoruz ki daha bu niyet mektubu Genel Kurul’a sunulmadan, onaylanıp onaylanmayacağı bile belli değilken bu tamamlayıcı protokolün müzakereleri Ankara’da başlamış. Peki, o protokol nerede, içinde ne var; bugün karar verirken bunları bilmek bizim hakkımız değil mi? Yok, ortada yok; Meclise gelecek mi gelmeyecek mi belli değil. Millet iradesini hiçe sayan bu durumu asla kabul edemeyiz.”

 

Türkiye, Katar ile yeni anlaşmalar imzalayacak