Türk mühendis Formula 1’de işe girdi

Yayın tarihi: 21 Eylül 2021 Salı 2:45 pm - Güncelleme: 21 Eylül 2021 Salı 2:45 pm

ODTÜ mezunu Oltan İzmirli, Formula 1’de Williams’ın ekibinde araçların şasisinin tasarımını yapıyor. ODTÜ Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan İzmirli, yurtdışında Avusturya’da ve İngiltere’de görev yaptı.

Hürriyet’in haberine göre; Formula 1’in tasarım ekibinde çalışmaya başlayan İzmirli şunları söyledi: ” Üniversitedeyken sürekli Formula 1 takımlarının iş ilanlarını takip ettim ve onların istedikleri alanlarda kendimi geliştirmeye çalıştım. Mezun olunca aklımın bir köşesinde hep bulacağım işin Formula 1 yolunda bana katkı sağlayıp sağlayamayacağı vardı.”

Formula 1 tasarım ekibindeki görevini ise şöyle anlatıyor: “Bir Formula 1 takımının yarış ekibi ve fabrika ekibi olmak üzere iki ana ekibi var. Ben bunun fabrika kısmında kompozit tasarım mühendisi olarak çalışıyorum. Benim bulunduğum ekip aracın monokok şasisin (tek gövde) tasarlıyor. Şasi araçtaki en karmaşık kompozit yapı, aracın ana iskeleti gibi düşünülebilir. Bir kaza anında pilotu koruması gerektiği için çok sıkı testlerden geçiriliyor. Ağır bir şasi bize tur zamanına mal olacağı için hem olabildiğince hafif bir şasi tasarlayıp hem de güvenlik testlerinden geçmek benim ekibimin ana hedefi.”