Türk işçiler Kazakistan’da mahsur kaldı

Yayın tarihi: 23 Haziran 2021 Çarşamba 9:35 am - Güncelleme: 23 Haziran 2021 Çarşamba 9:35 am

Yılın başında bir inşaat şirketi ile tek taraflı sözleşme imzalayarak, Şubat ayında Kazakistan’a çalışmaya gelen 18 Türk vatandaşı, işverenleri tarafından dolandırıldı. Kazakistanlı polislerin pasaportlarına el koyması sonucu işçiler, ülkede mahsur kaldı. Türkiye’ye ailelerinin yanına dönmek isteyen mağdur işçiler, seslerini duyurmaya çalışıyor.

İddialara göre, işveren vize alma ve aylık bin dolar maaş gibi çeşitli vaatlerde bulunduğu imalat ve demir işçilerini Çimkent şehrinde 2 ay boyunca çalıştırdıktan sonra Kazakistanlı ortakları ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından işçilerin maaşlarını ödeyemeyeceğini söyledi. İşçilere 3 ay içinde yalnızca bin 700 dolar ödeyen işveren, geçtiğimiz Mayıs ayında işi bırakmalarından 2 gün sonra işçilere yemek götürmeyi de bıraktı.
Daha sonra işçilerin vize sürelerinin bittiğini Kazakistan polisine haber veren işveren, Türkiye’ye geri döndü. İşçiler ise pasaportlarına Kazakistan polisi tarafından el konulduğu için ülkede mahsur kaldı.

İşçilerden 3’ü kendi imkanlarıyla Türkiye’ye geri dönerken 2’si de Almatı kentine çalışmaya gitti. 13 işçi ise paraları olmadığı için pasaportlarını geri alamadı. Yaklaşık 3 aydır kredilerini ödeyemeyen ve ailelerine para gönderemeyen işçiler, kendilerine vaat edilen maaşların ödenmesini ve biletlerinin karşılanmasını talep ediyor.