Türk gemisi İsrail’e silah mı taşıyor?

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2021 Pazar 5:54 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2021 Pazar 5:57 pm

Türkiye’nin önde gelen armatörlerinden, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihalelerini alan Nevzat Kalkavan’a ait bir Türk gemisinin İsrail’e silah taşıdığı iddia edildi.

ABC Gazetesi Genel Yayın Danışmanı Serkut Bozkurt, ‘Rotası İsrail, yükü silah olan gemi Nevzat Kalkavan’a mı ait?‘ başlıklı yazısında, bir Türk gemisinin İsrail’e silah taşıdığı iddiasını kaleme aldı.

Filistin’deki katliama rağmen İsrail’e bir Türk şirketine ait gemi üzerinden silah taşıma konusunun İtalyan basınında tartışıldığını belirten Bozkurt, konuyla ilgili haberi şöyle aktardı:

“İtalya’da İsrail’e silah taşıyacak Asiatic Island isimli kargo gemisinin limana yanaştığını öğrenen işçiler, yaşam hakları için mücadele eden Filistinlilere destek olmak için gemiye yükleme yapmayı reddetti. Asiatic Island isimli kargo gemisi bu cuma İtalya’nın Livorno limanına ulaştı. Cenovalı Otonom Liman İşletmeleri Kolektifi’nin ve WeaponWatch kuruluşunun hazırladığı raporla birlikte, L’Unione Sindacale di Base sendikasında örgütlü olan liman işçileri geminin İsrail’in Aştod limanına gidecek olan silah ve patlayıcılarla yükleneceğini öğrendi. Sendika, kısa bir süre sonra Asiatic Island gemisi dahil İsrail’e gidecek hiçbir geminin geçişine izin vermeyeceklerini açıkladı.

İtalya’daki liman işçileri, İsrail’e silah taşınmasını engellemek için limanlara gelecek olan diğer gemiler hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Sendika, dün itibarıyla düzinelerce zırhlı askeri aracın Molo Italia adlı başka bir gemiye yükleneceğini de öğrendi. L’Unione Sindacale di Base sendikası üyesi işçiler Livorno’da eylem yapacaklarını açıkladı. İşçiler, Gazze’deki bombardımanın ve Filistinlilerin evlerini terk etmeye zorlanmasının son bulmasını talep ediyor.”

“İLK ADI MURAT K, İKİNCİ….”

Asiatic Island adlı geminin Nevzat Kalkavan’a ait olduğunu yazan Bozkurt, şöyle devam etti:

Şirketin belgelerinde en altta geminin ismi yazıyor. İlk adı geminin Murat K, ikinci adı ise Asiatic Island. Murat K olarak gemi kayıtlı iken bağlı olduğu şirket olarak Kalkavan yazıyor.

Bozkurt, Asiatic Island gemisinin künyesinden yola çıktığını belirterek, şirket bilgilerini şöyle aktardı:

“Asiatic Island gemisi Singapur Bandıralı (Bandıra: İtalyanca kökenli bu kelime bayrak anlamında kullanılır ve kayıtlı olduğu ülkeyi temsil eder) olup 2016 yılında ismi Murat K iken değişiyor. Aynı künyede bulunan bilgilere göre geminin sahibi KALKAVAN şirketi.

Biraz daha araştırma yaptıktan sonra 2016 yılında KALKAVAN isimli gemilerin tamamının Asiatic ön ismi alarak değiştirildiğini gördük… Örnekler çok olsa da bir kaçını paylaşmak istiyorum… Asiatic Liberty (Erkan K), Asiatic Horizon(Ceyla K), Asiatic King (Ecem Kalkavan), Asiatic Moon (Alkın Kalkavan), Asiatic Bay (Besire Kalkavan) olduğunu görüyoruz.

Bu gemiler ise Nevzat Kalkavan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Turkon Holding’e ait. Asiatic Island gemisinin bağlı olduğu şirket Turkon Line. Turkon Line, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’ın Ceo’luğunu yaptığı Turkon Holding bünyesinde hizmet veren bir şirket.”

TURKON HOLDİNG YÖNETİM KURULU

*Nevzat Kalkavan, Turkon Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı
*Mehmet Salih Kalkavan Turkon Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
*Metin Kalkavan ise İcra Kurulu Başkanı.

NEVZAT KALKAVAN VE MURAT KALKAVAN KİMDİR?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihalelerinde ve denizcilik sektöründeki haberlerde en çok öne çıkan isim Nevzat Kalkavan.Turkon Holding Yönetim Kurulu Başkanı.

Tarih: 2 Mayıs 2016… Erdoğan, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni’nde konuşma yapıyor. Erdoğan, projenin önemine işaret ederek, ihaleyi alan şirket sahibi Nevzat Kalkavan’dan, milli savunmada kullanılacak geminin 4 yılda tamamlanacağı sözü alıyor. Erdoğan ile Nevzat Kalkavan arasındaki pazarlık o tarihte bir çok televizyon kanalı tarafından canlı yayında verilmişti.

Asiatic Island gemisinin ilk adı Murat K idi. Yani Murat Kalkavan. Murat Kalkavan, 18 Ağustos 2012’de Bebek’teki evinde intihar etti. 63 yaşında yaşamına son veren ve denizcilik sektörünün bilinen isimlerinden Fevzi Kalkavan’ın oğlu olan Murat Kalkavan Türkiye’nin en büyük armatörlerinden biriydi. İki çocuk babası olan Kalkavan’ın mali sıkıntı içinde olduğu için hayatına son verdiği söylenmişti.

TIKLAYIN – İsrail’in hava saldırıları sürüyor: Can kaybı 174’e yükseldi