Türk gemilerinin güvenliğini Putin sağlayacak

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 2:08 pm - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 2:08 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azak Denizi’nde Rusya’nın geçişine izin vermediği ayçiçeği ve buğday yüklü ticaret gemilerinin Tükiye’ye gelmesi için Rusya Lideri Putin’den izin istemişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Ticaret gemilerinin güvenliğini Rusya tarafı sağlayacak” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Mart’ta AKP MKY Toplantısı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesini kurmaylarına aktardı.

Azak Denizi’nde ticari geçişin durdurulması nedeniyle Türkiye’nin bölgeden ithal ettiği 30’a yakında buğday ve ayçiçeği yüklü gemiler için Putin’den izin isteyen Erdoğan, Rusya ile yapılacak ticarette Ruble ve Yuan kullanılabileceğini açıklamıştı.

Erdoğan’ın Putin’den gemiler için istediği izin sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan açıklama geldi. TBMM’de basın mensuplarına konuşan Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Akar, Şoygu ile Ukrayna’da ateşkesin ve istikrarın sağlanmasını için konuştuğunu aktararak Azak Denizi’ndeki ticaret gemileri için şunları söyledi: “Bilindiği üzere orada gemilerimiz var, onların da Türkiye’ye gönderilmesini ele aldık. Ticaret gemilerinin gelmesi konusunda gerekli güvenliği Rusya tarafı sağlayacak”

Öte yandan Ukrayna, bugün (9 Mart) çavdar, arpa, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatını yasakladı.

Erdoğan Putin’den ayçiçek gemilerinin geçişi için izin istedi