Türk futbolu hakeme yumruk noktasına nasıl geldi? İşte adım adım tüm olaylar

Yayın tarihi: 12 Aralık 2023 Salı 9:10 am - Güncelleme: 12 Aralık 2023 Salı 9:10 am

Süper Lig’de MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasında Türk futbol tarihine kara leke olarak geçecek bir olay yaşandı. MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve beraberindeki iki kişi maçın ardından hakem Halil Umut Meler‘e yumruk ve tekmelerle saldırdı. Peki Türk futbolu, hakeme yumruk ve tekmeli saldırı noktasına nasıl geldi? İşte şiddetle sonuçlanan sürecin ayrıntıları…

Trendyol Süper Lig’in 15’inci haftasında MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor Eryaman Stadyumu’nda karşılaştı. Karşılaşmanın sona ermesinin ardından MKE Ankaragücü Başkanı ve eski AKP Milletvekili Faruk Koca, maçın hakemi Halil Umut Meler’e yumruk atarak saldırdı. Koca’nın ardından iki kişi daha yere düşen Meler’i tekmeleyerek darp etti. Saldırı sonrası Meler’in sol gözü morardı.

Türk futbol tarihine kara leke olarak geçen skandal Türkiye’nin gündemine oturdu. Peki hakeme saldırıya yol açan süreçte neler yaşandı? İşte hakeme saldırıyla sonuçlanan sürecin perde arkası…

Süper Lig başta olmak üzere Türk futbolunun hemen hemen her kademesinde, futbol takımı yöneticileri mağlubiyetin faturasını hakemlere kesiyor. Özellikle çok büyük bir taraftar kitlesine hitap üç büyüklerin açıklaması, hakemlere yönelik baskıyı artırdı.

2015’TE HAKEMLER ALIKONULDU

Takvim yaprakları 28 Ekim 2015’i gösterdiği gün, Avni Aker Stadyumunda oynanan ve 2-2 berabere biten Trabzonspor-Gaziantep maçı sonrası hakemlerin stattan çıkışına izin verilmemişti. Çağatay Şahan, Adil Sinem, Cevdet Kömürcüoğlu, Kutluhan Bilgiç, Emre Altun ve Bahattin Şimşek’ten oluşan hakem heyeti, karşılaşma sona erdikten sonra yoğun güvenlik önlemleri altında hakem odasına gidebilmiş ve Trabzonsporlu yöneticiler, İbrahim Hacıosmanoğlu’nun talimatıyla 4 buçuk saat boyunca hakemlerin stattan çıkmalarını engellemişti. Trabzonspor ise hakemlerin kendilerini odaya kilitlediğini iddia etmişti. Söz konusuyla olayla ilgili görülen davada, İbrahim Hacıosmanoğlu ve 11 kişi, 47 bin 500 lira tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

İLK SALDIRI 2016’DA

24 Nisan 2016’ya gelindiği ise Türk futbolunda karanlık bir gece yaşandı. Trabzonspor – Fenerbahçe maçında güvenlik önlemlerini aşarak sahaya giren ev sahibi takımın taraftarı, karşılaşmanın ilave yardımcı hakemi Volkan Bayarslan’a saldırdı. Daha sonra güvenlik görevlileri, saldırganı yakalayarak gözaltına aldı.

Maçın hakemi Bülent Yıldırım ise saldırının ardından “Bu şartlarda oynanamayacağı” gerekçesiyle maçı tatil etme kararı aldı.

Aradan geçen 7 yılın ardından Türk futbolunda hakemlere yönelik eleştiri ve hedef gösteren açıklamalar azalması gerekirken, daha da arttı.

Hemen hemen her maçtan sonra hem taraftarlar, hem de futbol kulüplerinin yöneticileri sık sık hakemlerin aleyhinde beyanlarda bulundu. Bu süreçte hakemler hakkında çeşitli iddialar da gündeme geldi.

ALİ KOÇ İZMİR GRUBUNU İŞARET ETTİ

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 4 Ekim günü Sözcü TV’de Uğur Dündar’a konuk olduğu programda, ‘İzmir grubu’ diye adlandırdığı hakemlere ilişkin kritik açıklamalarda bulunmuştu.

Hakem atamalarında ‘manipülasyon’ yapıldığını öne süren Koç, “Hakem camiasında İzmir gruplaşması diye bir şey var. Genelde Ege bölgesi. Ahmet İbanoğlu, Tolga Özkalfa, Alper Ulusoy, Ünsal Çimen var. Bu İzmir grubunun şu anki durumunun hakemler arasında sıkıntı yarattığını, insanların bunu dillendirdiği kulağımıza geliyor. Bir de Oğuz Sarvan grubu var. Oğuz Sarvan’la ilgili kulağıma bilgiler geliyor. Arka planda onun olduğu gibi. Hiçbir şey gizli kalmıyor” demişti.

Koç, hakem atamalarına ilişkin ise, “PİMİK diye bir şey var. Hakemleri atayan komite. Burada Ünsal Çimen, Tolga Özkalfa ve İbanoğlu var. Üçü de Ege grubu. Dikkatimizi çeken unsur, bu kişiler atamaları 8 Mart isimleri etrafında yaptığı dikkatimizi çekti. VAR koordinatörü Tolga Özkalfa. Fakat Özkalfa, maaşlı bir profesyonel olmasına rağmen çok meşgul. Kendisi doktor. Düşünebiliyor musunuz, VAR koordinatörü 5 hakem seminerinin 3’üne katılamıyor. E ne oluyor? Bütün sistemi Alper Ulusoy’la Hakan Ceylan’ın eline bırakmışlar. Onlar bütün VAR sistemini organize ediyorlar. En büyük sorun, MHK Başkanı ve kurul üyelerinin hiçbir denetimi, performans ölçümü diye bir şey yok. Geçmişte de böyleydi, şimdi de böyle. Milyonların takip ettiği sektörün en önemli noktasındasınız, sizi denetleyen, ödüllendiren hiçbir şey yok” ifadelerini kullanmıştı.

Yayıncı kuruluşun hakem hatalarını gizlediğini de öne süren Koç, “Geldiğimiz nokta itibarıyla işin içinde yayıncı kuruluş da var. Her şeyin monitörü bunlarda olduğu için istediği hakemleri ilerletebiliyorlar, geri çekebiliyorlar. Hata yapan hakemlerin pozisyonlarını aklayıcı pozisyonlarla örtebiliyorlar” diye konuşmuştu.

ALİ KOÇ’TAN İBANOĞLU’NA: KARAKTERİ ZAYIF, OMURGASIZ

Koç, kasım ayında yaptığı açıklamada ise MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu’nu dava ederek, “MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu. Bir araştırma yaptık. Karakteri zayıf, omurgasız. Bu arkadaş mevkii seviyor. Onun için verilecek her talimatı yerine getirecek potansiyeli var. Bu bir gerçek, yorum değil, bu bilgi. Bu arkadaş mevki, makam seviyor. Onun için verilen her görevi yerine getirir. O da Ege Bölgesi’nden, Denizlili. Kim bunun başı kardeşim. Tolga Özkalfa ortaya çıkıyor” ifadelerini kullanmıştı.

BEŞİKTAŞ DA MELER’E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Trendyol Süper Lig’in 9’uncu haftasında Galatasaray’a 2-1 mağlup olan Beşiktaş’ta da hakem Halil Umut Meler’e tepki vardı. Kulübün ikinci başkan Engin Baltacı maçın ardından şunları söylemişti:

“Futbolcularımıza kendi statlarındaymış gibi atmosfer yaratan taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. On kişi galibiyet alabilirdik. Şanssız bir penaltı oldu, kırmızı kart da şanssızdı. Nedense tüm şanssızlıklar gelip bizi buluyor. Bu şanssızlıklar belli açıklamalardan sonra oluyor. Hafta içi Ali Şansalan operasyonu oldu. Operasyonun sonuca ulaştığını herkes görüyor. Ne söylesek kulüp olarak PFDK’lık olacağız. Sahada hakem mi vardı? Bir operasyon hakeminin sahada olduğunu gördük. Maçın hakemi Ali Şansalan olacaktı ama Galatasaray’ın açıklamalarıyla hakemin değiştirildiğini herkes söyledi. Polemik yaratarak sonuç alınıyorsa biz de polemik yaratırdık. Bunu yapmayacağız. Beşiktaş böyle şeyler yapmaz. Beşiktaş bu nedenle en büyük kulüptür.

Bu maça önce Ali Şansalan atanmış sonra karar değiştirilerek Halil Umut Meler mi atanmıştır? Halil Umut Meler bir maçımıza da manuel atamayla çıkmıştı. Neden Halil Umut Meler? Bunun açıklamasının yapılması lazım. Bizim herhangi bir maçtan önce hakem atamasıyla ilgili polemik yaptığımızı gördünüz mü? Bizden önce birileri polemik yapıyorsa cevap vermek zorundayız.

Federasyonun yapay zekası, manuel ataması nedeniyle biz neler işitiyoruz federasyon görsün. Beşiktaş taraftarı kimsenin güdümünde hareket etmez.

Maçtan önce Ali Şansalan’ın adı neden gündeme geldi? Elimizde her türlü belge var denmesi, Lale Orta’nın kayıt verdiğinin söylenmesinden çok daha önceydi. O belgelerin hiçbirini görmedik.”

GALATASARAY TFF’YE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

26 Ekim’de Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) dilekçe veren Galatasaray, 27 Kasımda hakem kararlarına ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

“Bugün, Türk futbolunda görev alan hakemler, temsilciler ve görevliler, kirli eller tarafından beslenen sosyal medya hesapları tarafından organize bir şekilde baskı altına alınmıştır. Bunun yanında, medya kuruluşlarındaki yöneticiler ve çalışanlar da sindirilerek bu baskı düzenine boyun eğmek zorunda bırakılmaktadır. Türkiye Futbol Federasyonu, 26.10.2023 tarihli dilekçemizde belirttiğimiz şekilde ve güncel gelişmeleri de dikkate alarak, futbolumuzun tüm pisliklerden arındırılması için gereken adımları derhal atmalıdır. Tüm bu iyi niyetimize rağmen, federasyondaki yetkililer, oluşturulmaya çalışılan bu tehdit, zorbalık ve sosyal medya terörü karşısında anlayamadığımız bir korku ve kaygıyla sessiz kalmaktadır. Buradan kendilerine soruyoruz: Neden korkuyor ve çekiniyorsunuz? Yöneticilerinize, kurul başkanlarınıza, çalışanlarınıza sahip çıkmayarak neyi amaçlıyorsunuz? Neden sorunu temelden çözecek herhangi bir aksiyon almıyorsunuz?”

DÜNDAR’DAN MELER’E: RAHAT UYUDUN MU?

Süper Lig’in 12’nci haftasında Adana Demirspor ile deplasmanda karşılaşan ve 0-0 berabere kalan Fenerbahçe’de mücadelenin hakemi Halil Umut Meler’e tepki gösterilmişti. Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, karşılaşmanın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Halil Umut Meler’i sert sözlerle eleştirmişti.

Dündar paylaşımında, “Halil Umut Meler, cevap ver! Oosterwolde’nin boğazına sarılıp yere yıkarak şiddet uygulayan Adana Demirsporlu futbolculara kırmızı kart göstermek için daha neyi bekledin? Gencecik bir futbolcunun hastanelik olmasını mı? Sporculuk yaşamını sona erdirecek darbeler almasını mı? Sonra gidip rahat uyudun mu?” demişti.

TRABZONSPOR BAŞKANI DOĞAN: BU DÜZEN MUTLAKA YIKILMALI

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan TFF ve Merkez Hakem Kurulu’nu eleştirerek, bu düzenin mutlaka yıkılması gerektiğini söylemişti.

Doğan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türk futbolunda bazı şeylerin değişmesi aslında gerçekten çok zor değil. Bunun için federasyonun içinde başta kardeşimiz Yalçın Orhan olmak üzere birçok iyi niyetli insan var ve var güçleriyle bu kirli düzenin temizlenmesi için çalışıyorlar.

Fakat her nasılsa karanlık bir güç, neredeyse iyiye giden her şeyin önünde duruyor ve akıl almaz yollarla Türk futbolunun önünü kesmeye devam ediyor.

Bardağı taşıran son damla bugün resmi hesaptan da olabilecek en net şekilde duyurduğumuz, söz verildiği halde yine eski düzenin kurucuları tarafından sözünden dönmüş bir Merkez Hakem Kurulu ve bunun önüne geçememiş bir federasyon boşluğu var.

Verilen emeklere ve iyi niyetini koruyarak her şeyin daha iyi olması için çalışan dostlarımıza yazık oluyor.

Bugün yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz gibi; artık bu düzenin mutlaka yıkılması ve yerine temiz bir yapının kurulması gerekiyor.”

ALİ KOÇ’UN İŞARET ETTİĞİ İSMİ BOŞANMA KARARI ALAN HAKEM EŞİ DE DOĞRULADI

Öte yandan, İzmir bölgesi hakemi Hakan Ceylan’a, kendisini eski MHK Başkanı Lale Orta ile aldattığını öne sürerek boşanma ve tazminat davası açan Leyla Ceylan ise şu iddiaları gündeme getirmişti:

*Hakan Ceylan ve iki arkadaşı, FIFA’ya geçmiş tarihli sağlık raporları verdi.

*VAR odasındaki görüntülerde oynama yapılıp keyfe keder yayınlandı.

*VAR odası görüntülerini Lale Orta’ya Hakan Ceylan verdi.

*Ali Koç’un ‘İzmir Grubu’ söylemi doğru. Yayıncı kuruluştaki görüntülere müdahale ediyorlar.

*İki gazeteci aracılığıyla istedikleri haberleri yaptırıyorlar.

TFF’DEN GEÇ KALAN AÇIKLAMA: BEDELİNİ ÖDEYECEKLER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ise üç büyükler başta olmak üzere, hem taraftarların hem de futbol takımlarının tepkilerine ve öne sürülen çeşitli iddialara ilişkin açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Bugüne kadar sessiz kalmayı tercih eden TFF, hakem Halil Umut Meler’e yönelik saldırının ardından sessizliği bozdu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, saldırıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

“Riva’da toplantı halindeydik. Haberi alır almaz acilen yönetim kurulumuzu toplantıya davet ettim. Birazdan toplantımız başlayacak. Her fırsatta hakemleri hedef gösteren, bunu yaparken de bu işin sonunun nereye gidebileceğini hesap edemeyen herkes bu olayı enine boyuna düşünsün. Utanç dolu bir yumruk atıldı. Çok sert bir karar alacağız. Bu olaya karışan herkes bunun bedelini ödeyecek.”

Ankaragücü Başkanı Koca’dan hakem Halil Umut Meler’e yumruklu saldırı!

Kaynak: TELE1