Türk düğünleri vaka sayılarını yükseltti: 150 kişi koronavirüse yakalandı, 300 kişi karantinada

Yayın tarihi: 26 Eylül 2020 Cumartesi 8:43 pm - Güncelleme: 26 Eylül 2020 Cumartesi 8:43 pm

Almanya’nın Hamm kentinde düzenlenen kına gecesinin ve düğünün ardından koronavirüs vakaları artışa geçti. Düğün ve kına gecesiyle bağlantılı 150 kişi koronavirüse yakalanırken 300 kişi de karantinaya alındı.

Almanya’da Türkiye kökenlilerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Hamm kentindeki son vakaların ve karantinada olan kişilerin kentte yapılan kına gecesi ve düğünle bağlantılı oldukları açıklandı.

Deutsche Welle Türkçe’den Elmas Topcu’nun haberine göre kentte son veriler ışığında 196 korona vakası bulurken; 2 bin 573 kişi de karantina altında. Son bir haftada tespit edilen yeni vaka sayısı ise 171.

Yeni vakalardan 150’sinin ay başında kentte yapılan kına gecesi ve akabindeki büyük düğün ile bağlantılı olduğu açıklandı. Düğünle bağlantılı olarak 300 kişinin de karantina altında olduğu bildirildi.

Kentte 4 Eylül’de bir kına gecesi düzenlenmiş, akabinde de Dortmund’da büyük bir salonda düğün yapılmıştı. Ertesi hafta ise 15 kilometre uzaklıktaki Werl kentinde yine bir kına gecesi ve büyük bir düğün yapıldığı, oraya da Hamm ve Dortmund’daki kına ve düğüne katılanlardan bazılarının davetli olduğu aktarıldı. Düğüne katılanlarda ilk vakaların Eylül ayı ortasında görüldüğü açıklandı.

Hamm belediyesi basın sözcülüğü DW Türkçe’ye verdiği bilgide, eyalette o dönem geçerli olan tedbirler ile kutlamaların 150 kişiyle sınırlı olması kuralının ihlal edilip edilmediğinin kendilerince denetlendiğini ve bunun diğer kentler tarafından yapılması gerektiğini de belirtti.

ÖNLEMLER SIKILAŞTIRILDI

Hamm’daki rekor yeni vaka sayısı üzerine önlemler sıkılaştırıldı.

Buna göre kentte en fazla beş kişi veya iki ailenin mensupları kamuya açık alanlarda biraraya gelebilecek. Buna restoran ve gastronomi işletmelerinin, mağazaların, kültür ve boş zaman uğraşılarının da dahil olduğu duyuruldu. İlkokullar hariç tutulmak üzere 1,5 metre mesafenin korunamayacağı her yerde, okullarda ders dahil, maske zorunluluğu getirildi.

Rekor vaka sayısının sebebi olarak nitelenen kutlamalara ilişkin de tedbirlerin sıkılaştırıldığı duyuruldu. 25 kişiden daha kalabalık kutlamaların belediyeye bildirilmesi şartı getirildi. 50-150 kişi arası kutlamaların yapılmasının da tamamen belediyenin iznine bağlanması kararlaştırıldı. Ayrıca davetli kişilerin isim ve bağlantı bilgileri dışında hijyen ve enfeksiyondan korunma planı sunulması da şart koşuluyor. Okul ve yuvalar için de özel bir test merkezi kurulduğu duyuruldu.