İşte Türk bilim insanı Uğur Şahin’in aşı olmama nedeni

Yayın tarihi: 23 Aralık 2020 Çarşamba 12:12 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2020 Çarşamba 12:40 pm

Koronavirüse karşı BioNTech aşısını geliştiren Türk bilim insanı Uğur Şahin, yasal prosedürler nedeniyle aşı olamadığını açıkladı. Şahin virüsün mutasyona uğraması durumunda yeni aşıyı 6 haftada geliştirebileceklerini söyledi.

 

BioNtch CEO’su Uğur Şahin, DW’ye verdiği röportajda, şirketin koronavirüs aşısının İngiltere’de tespit edilen mutasyona uğramış türe karşı işe yarama olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Şahin, bir sorun çıkması halinde aşıyı altı hafta içinde uyarlayabileceklerini söyledi.  Şahin, diğer aşı firmalarının da onay almaları durumunda pendeminin 2021’de kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Financial Times, ‘Yılın Kişisi’ni seçti: Özlem Türeci ve Uğur Şahin

Neden aşı yaptırmadığı sorsuna yanıt veren Şahin, “Şu an yasal olarak aşı yaptırmama izin verilmiyor. İş arkadaşlarımızın aşı olması bizim için daha önemli. Bu yüzden hedefimiz 2021’de 1.3 milyardan falza doz üretmek. Bu sadece 7/24 kesintisiz çalışmayla mümkün olabilir. Aşının öncelik listesinin dışına alınmasına izin verilmiyor hatta klinik araştırmalara dahi katılmamıza izin verilmedi. Yasa gereği şirket çalışanlarını bu tür çalışmalara dahil etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.