İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda: İstikbal göklerdedir

Yayın tarihi: 20 Ocak 2024 Cumartesi 10:21 am - Güncelleme: 20 Ocak 2024 Cumartesi 4:27 pm

Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı‘yı taşıyan uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. Uzay İstasyonu’na ayak basan Gezeravcı bir kez daha “İstikbal Göklerdedir” dedi.

Türk astronot Alper Gezeravcı’nın cuma gününün ilk saatlerinde başlayan uzay yolculuğu, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yerine ulaşmasıyla tamamlandı.

UUİ’de bulunan, misyonları 27 Eylül 2023’te başlayan Expedition 70 astronot ve kozmonotları , Ax-3 ekibini, istasyonda karşıladı.

“İSTİKBAL GÖKLERDEDİR”

İlk Türk astronotu ünvanını alan Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitleri saygıyla anarak, “İstikbal göklerdedir” dedi.

Gezeravcı, ABD’li, İsveçli ve İtalyan meslektaşlarıyla birlikte 19 Ocak Cuma 2024 gününün ilk saatlerinde Amerikan SpaceX şirketinin Dragon isimli aracıyla Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden ISS’ye doğru yola çıkmıştı.

Alper Gezeravcı, uzay

Kenetlenme sırasında doğan güneş

56 DAKİKA ERKEN KENETLENECEKTİ YİNE ERTELENDİ

Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi beklenenden 56 dakika erken gerçekleşeceği belirtilmişti. Axiom’dan yapılan açıklamada “Kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu’na TSİ 12:19’da kenetlenmesi bekleniyor” denilmişti.

TÜRKİYE’DEN HEDİYE GÖTÜRÜYOR

Gezeravcı’nın kendilerini bekleyen yeni ekip arkadaşlarına götürdüğü hediyeleri vermesi bekleniyor.

İstasyonda halihazırda Rus, ABD’li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyor. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11’e çıkmış olacak. Gezeravcı, uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı deney gerçekleştirecek.

Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı UUİ’de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.

Ax-3 misyonunun diğer üyeleri Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei de burada daha önceden belirlenen çok sayıda ve farklı alanlarda bilimsel çalışmalara imza atacak.

Görevlerinin tamamlanmasıyla ekibin, aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor.

Tarihi gün! İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı

Kaynak: TELE1