Çavuşoğlu’ndan tepki çeken sözlerle ilgili açıklama

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2021 Cuma 9:24 am - Güncelleme: 7 Mayıs 2021 Cuma 9:27 am

Almaya’da yaptığı basın toplantısında “Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız” diyen Çavuşoğlu tepkiler üzerine açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Turist dediğimizde neden akla sadece yabancı turistler geliyor? Yerli turistlerimiz yok mu?” ifadesini kullandı.

Almanya’da dün basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aşılamayla ilgili yaptığı açıklamada, “Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerine ağırlık verdiğimiz gibi, tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri de dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız ki tedbirlerimizi alalım” demişti.

Çavuşoğlu Almanya’ya garanti verdi: Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız

Aşılama hızının oldukça yavaşladığı, aşı tedarikinde sorun yaşandığı ve birçok kişinin sıra beklediği bir dönemde gelen açıklama sosyal medyada tepki çekmişti.

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın, tartışma yaratan sözleri Çavuşoğlu’na sordu.

Ahmet Hakan, Çavuşoğlu’na, “Sayın Bakan… ‘Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız’ demenize tepki var. Sanki her şey turistler içinmiş gibi bir algı çıkıyor bu cümleden. Ayrıca bu cümleden bir aşağılama çıkaranlar da var. Ne diyorsunuz bu konuda?” sorusunu yöneltti.

Soruya yanıt veren Çavuşoğlu, “Uzun bir açıklamadan tek bir cümleyi çıkarıp almışlar. Benim o cümlede kastettiğim turizm çalışanlarımızdır. Açıklamanın başına bakılırsa bu anlaşılır” dedi.

CHP’den Çavuşoğlu’na tepki: Turiste görünürsen aşı var, turistle aynı denizde yüzersen ceza var

“KASTETTİĞİM TABİİ Kİ TURİZM ÇALIŞANLARI”

“Ayrıca ben açıklamamda Türkiye’deki aşılama çalışmasını, halkımızın sağlığını da gözeterek yaptığımızı açıkça vurguladım” diyen Bakan, devamında şunları kaydetti:

“Bizim ‘Güvenli Turizm Konsepti’ çalışmamız var. Sertifikasyon uygulamamız var. Buna göre havaalanında karşılayanlardan ulaşım hizmeti verenlere, resepsiyon görevlilerinden tur rehberlerine kadar tüm turizm çalışanlarımızın aşılanmalarını sağlayacağız. Yani benim ‘turistin görebileceği’ derken kastettiğim tabii ki turizm çalışanlarımızdır. ‘Turisti iki yüz metreden, on metreden gören her vatandaşı aşılayacağız’ gibi bir şey söylemedim tabii ki. Bu saçma olur. Ama tek bir cümleyi alıp çarpıtıyorlar. Turizm çalışanlarımızın aşılanması, sadece turistler için yaptığımız bir şey de değil. Turizm çalışanlarımızın sağlığını da korumak için. Turist dediğimizde neden akla sadece yabancı turistler geliyor? Yerli turistlerimiz yok mu? Turizm alanında yaptığımız çalışma, yerli ve yabancı bütün turistlerimiz içindir. Turizm güvenliğine böyle bakıyoruz biz. Geçen yıl da ‘Güvenli Turizm Konsepti’ çerçevesinde test uygulaması yapmıştık. Hem turistlere hem turizm çalışanlarımıza. Bu da benzer bir yaklaşımdır.

Dünyanın tüm turizm ülkeleri, böyle çalışmalar yapıyorlar. Turizm, bir hareketlilik alanı. O alanı güvenli hale getirmek için bütün turizm ülkeleri benzer yaklaşımlar içinde. Turizm alanında yer alan tüm turizm çalışanlarımızı aşılayacağız. Yaklaşımımız bu. Buradan nasıl oluyor da halkı aşağılama sonucu çıkarılıyor, anlamış değilim. Bir kez daha söylüyorum: Bunu hem turizm çalışanlarımızın sağılığı için hem de yerli yabancı tüm turistlerin sağlığı için yapıyoruz.”