Turhan Çömez: Ülkeyi buğday mezarlığına çevirdiler

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2024 Perşembe 5:18 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2024 Perşembe 5:18 pm

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, seçim öncesi Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen buğday nedeniyle yerli çiftçinin ürettiği buğdayın toprağa gömüldüğünü ileri sürdü. ‘Ülke buğday mezarlığına döndü’ diyen Çömez, Tarım Bakanı’na “Buğdaylar sağlamsa istifa edeceğim küflenmişlerse sen istifa edecek misin?” diye meydan okudu.

AKP iktidarı yerel seçimler öncesinde ekmek ve simit fiyatlarının artmaması için savaş halindeki Ukrayna ve Rusya’dan buğday ithal etti. Tarım Mahsülleri Ofisi ve un fabrikalarının depoları ithal buğdaylarla dolarken seçimden sonra yerli çiftçinin ürettiği buğday elinde kaldı. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez TELE1’de yayınlanan Gün Ortası programında yaptığı açıklamada, sadece Balıkesir Merinos Çiftliği’nde 100 bin ton buğdayın toprağa gömüldüğünü iddia etti.

Buğdayda ihracatının önü açıldı! “Şekerdeki gibi yüksek fiyattan buğday ithal etmek zorunda kalacağız”

İTHAL BUĞDAYLARI UCUZA SATTILAR

Çömez, AKP iktidarının seçim öncesi un fabrikalarının zam yapacağını sezmesinden sonra savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’dan ithal buğday getirdiğini ve bunu ucuza sattığını belirterek, “Buğday fiyatlarında hareketlilik oldu ve buğday üreticileri ona göre pozisyon aldı. Un fabrikaları zam hazırlığı içindeydi. Hükümet bunu sezdi ‘Aman ha seçim öncesinde ekmeğe zam gelirse ben yandım bittim bu millet bana oy vermez’ dedi. Sinsi bir plan hazırladı. Savaş halindeki Ukrayna’dan Rusya’dan milyonlarca ton buğday ithal ettiler. Bu buğdayı ucuz fiyatlara gümrüksüz ithal edip un fabrikalarına verdiler. 7 buçuk lira fiyatındaydı buğday. Bu buğdayları 4 buçuk liraya verdiler. Dediler ki ‘Unu ucuz satacaksınız ki ekmek fiyatı ucuz olsun.’ Fırsatı gören un fabrikaları da depolarını doldurdu. Buğdayı ithal eden Toprak Mahsülleri Ofisi de aynı şekilde silolarını doldurdu. Seçim yapıldı Erdoğan, ‘ekmek simit fiyatı yükselmedi’ dedi.” ifadelerini kullandı.

“MEZARA ÇEVİRDİLER”

İthal buğdaylarla Toprak Mahsülleri Ofisi’nin silolarını doldurduğunu belirten Çömez, “Seçimden sonra ne oldu? Türkiye’de hasat sezonu başladı. İnsanlar buğdayları biçti Toprak Mahsülleri Ofis ‘almam depolarım dolu’ dedi. Çiftçi araziye, meralara buğdayını dökmeye başladı. Bir mezara çevirdiler ülkeyi. Köylüden bizim baskımızla buğdayı topladılar ‘silolar dolu ne yapalım? Toprağa gömelim’ dediler. Bandırma Merinos Çiftliği adres… 100 bin ton civarı buğday var orada. Toprağın altında. Bana yetkililer 45 bin ton dedi. Ama ben 100 bin ton olduğunu öğrendim” dedi.

Yapılan planın bütçeye yük bindirdiğini söyleyen Çömez, “Bunun zararı bütçeye bütçeden bize yansıdı. Zam olarak yansıdı vergi olarak yansıdı. Erdoğan’ın sinsi planın faturasını ödüyorsunuz. Böyle bir siyasi hinlik dünyanın hiç bir yerinde yok” diye konuştu.

“MEYDAN OKUYORUM”

Çömez, toprağa gömülen buğdayın küflendiğini ileri sürerek Tarım Bakanı’na meydan okudu. Buğdayların sağlam çıkması halinde istifa edeceğini söyleyen Çömez, “Korumak için koyduklarını iddia ediyorlar. Böyle bir yöntem olur mu? Üzerinde ot bitmiş. Küflendiler mantarlandılar. Kullanılma imkanı yok. Tarım Bakanı gelsin o buğdaya bakalım eğer sağlam çıkarsa hemen o çiftliğin önünde istifa edeceğim. Ama küflü mantarlı çıkarsa sen istifa edecek misin?” dedi.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, seçim öncesi ekmek fiyatları artmasın diye savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen buğdaylar nedeniyle yerli çiftçinin ürettiği buğdayların toprağa gömüldüğünü ileri sürdü. Çömez sadece Bandırma Merinos Çiftliği’nde 100 bin ton buğdayın gömüldüğünü söyleyerek ‘Ülke buğday mezarlığına döndü’ dedi.

Kaynak: TELE1