Turgut Öker’in Erdoğan’a açtığı 5 kuruşluk davanın ilk duruşması görüldü

Yayın tarihi: 16 Nisan 2022 Cumartesi 4:02 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2022 Cumartesi 4:02 pm

Turgut Öker’in, Alevileri hedef alan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açtığı 5 kuruşluk davanın ilk duruşması görüldü.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Başkanı Turgut Öker’in, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında açtığı 5 kuruşluk manevi tazminat davasının ilk duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi 28’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

Öker ve avukatı Nimet Açar ile Erdoğan’ın avukatları Ümit Kutbay ve Maruf Kemal Yavuz’ın hazır bulunduğu duruşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen, HDP İl Eşbaşkanı İlknur Birol ile çok sayıda Alevi örgütü temsilcisi de katıldı.

Duruşmada söz alan Av. Açar, sundukları dilekçelerini tekrar ettiklerini ve delillerin toplanmasını istedi. Açar, ayrıca Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya Şubesi’ne ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na müzakere yazılarak, Alman hükümetinden almış olduğu yardımların miktarlarının sorulmasını istedi.

Ardından söz alan Erdoğan’ın avukatları Ümit Kutbay ve Maruf Kemal Yavuz, araştırılacak bir hususun bulunmadığını, bu nedenle davanın reddedilmesini istedi.

Ara kararını oluşturan hakim, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya Şubesine ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonuna dair talebi reddederek duruşmayı 23 Haziran’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan, 2021’in Aralık ayında Siirt’te yaptığı konuşmada AABF’yi ve Avrupa Alevi hareketini hedef almış, bu kurumları “Alisiz Alevilik” anlayışını savunmakla suçlamıştı. Erdoğan, Almanya devletinin iki yıl önce yıllık olarak AABF’ye 30 milyon Euro verdiği iddiasını dile getirmişti.