TÜRGEV ve Ensar’a yönetmelikle devletten kaynak

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2022 Perşembe 9:30 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2022 Perşembe 9:31 am

Kılıçdaroğlu’nun ‘kaçış planı’ iddialarının yankıları sürerken, gazeteci Ersan Atar Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 2018’deki yönetmeliğine dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Erdoğan’ın kaçış planı” diye duyurduğu videoyu sosyal medyadan paylaşmıştı. Kılıçdaroğlu videoda, “Belgeler elimizde, para akışlarının hepsi elimizde. Bir vakıf kuruyorlar ABD’de. TÜRGEV ve Ensar ABD’ye 1 milyar TL transfer etti” iddiasında bulunmuştu.

İddiaların yankılar sürerken, Kısa Dalga’dan Ersan Atar ‘TÜRGEV ve Ensar’a yönetmelikle devletten kaynak’ başlıklı yazısında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 8 Kasım 2017’de yönetmeliğe dikkat çekti.

“Bu iki vakfın, tıpkı benzerleri gibi, bir de devletten gelirleri vardı ve bu sadece bir yönetmeliğe dayanıyordu. İşte değirmenin düzenli akan suyu da buradan geliyordu” diyen Atar yazısında “Kredi ve Yurtlar Kurumu 8 Kasım 2017’de bir yönetmelik çıkardı. Yönetmelik özetle şunu diyordu: Ben Kurum olarak, vakıf yurtlarına her ay, öğrenci başına düzenli para vereceğim” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu’ndan paravan vakıf iddiası: TÜRGEV ve Ensar ABD’ye 1 milyar TL transfer etti

Atar’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

CHP Lideri’nin ABD’ye gönderildiğini açıkladığı paralar elbette ne TÜRGEV ne de Ensar Vakfı’nın yöneticilerinin şahsi hesaplarında kazançlarından “bir köşeye atarak” biriktirdikleri para değildi. Her şeyden önce şahsi paraları değildi; vakıfların parasıydı ve yasal yollarla elde edilmişti. En azından adı geçen iki vakfın yasadışı para topladığına yönelik bir iddia ve hepsinden önemlisi bir “tespit” yoktu.

Bir vakfın geliri nereden olacaktı ki? Bağış olurdu, etkinliklerinden elde ettiği gelirler olurdu, gayrı menkul gelirleri olurdu. Vakıf mevzuatı da, usulüne göre yapıldığı sürece, bu yollarla gelir elde etmeyi ahirden beri izin verirdi.

Bu iki vakfın, tıpkı benzerleri gibi, bir de devletten gelirleri vardı ve bu sadece bir yönetmeliğe dayanıyordu. İşte değirmenin düzenli akan suyu da buradan geliyordu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu 8 Kasım 2017’de bir yönetmelik çıkardı. Yönetmelik özetle şunu diyordu: Ben Kurum olarak, vakıf yurtlarına her ay, öğrenci başına düzenli para vereceğim.

Yönetmeliğe göre Kredi ve Yurtlar Kurumu, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyetine tabi olan vakıf ve dernek yurtlarına öğrenci başına “yemek” ve “barınma” ücreti vermeye başladı. Yönetmelik, bu vakıf ve derneklere yapılacak yardımı belirlerken, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun kendi yurtlarında barınan öğrenciler için yapılmış gibi kabul edilen miktarı baz aldı. Bu miktar bu yıl öğrenci başına 770 TL idi.

Yönetmeliğe göre sistem şöyle işleyecekti: Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyetine tabi olacak yurtların yöneticileri yurtlarında ne kadar öğrenci kaldığını her ay liste halinde Kredi Yurtlar Kurumu’na bildirecek, Kurum da takip eden ay, o vakfın IBAN’ına parayı yatıracaktı. Sistem yaklaşık 5 yıldır böyle işliyor. Bu ödeme, yurt açık olduğu sürece devam edecekti. Bu da yılda en az 9 ay demekti.

Ensar Vakfı ve TÜRGEV Kılıçdaroğlu’nu yalanlayamadı

DEVLETTEN YILDA 74 MİLYON

Okur olarak şimdi sormaya hakkınız var: Ayda 770 lira, hele o yurtlarda kalan öğrencilerin masrafları da düşünülürse ne olacak ki? O zaman küçük bir hatırlatma yapalım: Bu 770 TL, yurtta kalan öğrencilerin ailelerinin ödediği barınma ve beslenme paralarına ek olarak devlet tarafından ödenen bir miktar.

Küçük bir çarpma ve toplama işlemi, karşımıza devasa bir kaynak çıkaracak:

Tartışmaların odağındaki vakıflardan Ensar Vakfı’nın yurtlarında yaklaşık 6 bin öğrencinin kaldığı biliniyor. Bu da “6000 x 770 = 4.620.000” TL gibi aylık bir rakam çıkarıyor karşımıza. 4 milyon 620 bin TL’nin en az 9 ay ödendiğini göz önünde bulundurduğumuzda Kredi Yurtlar Kurumu bütçesinden sadece Ensar Vakfı’na 41 milyon 500 bin TL’nin üstünde bir ödeme yapıldığı sonucu çıkıyor.

Aynı hesabı yurtlarında yaklaşık 4 bin 800 öğrenci barındıran TÜRGEV için de aynı matematik işlemlerini yaptığımızda bu vakfın da Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan yılda 33 milyon 200 bin TL’nin üstünde bir “beslenme” ve “barınma” yardımı aldığı sonucunu çıkarmak mümkün. Kaba hesapla bu iki vakıf, Kredi ve Yurtlar Kurumu eliyle devletten her yıl 74 milyon TL’nin üzerinde yardım alıyor.

YAZININ TAMAMI

Kılıçdaroğlu’nun ‘kaçış planı’ iddiaları sonrası Erdoğan dava açıyor