Türeci ve Şahin yanıtladı: Üçüncü doz bulaşı durduracak mı?

Yayın tarihi: 18 Ekim 2021 Pazartesi 12:15 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2021 Pazartesi 12:15 pm

BioNTech’in kurucuların Özlem Türeci ve Uğur Şahin Yunan basınına verdiği röportajda koronavirüs aşılarına ilişkin konuştu. Aşıların koruyuculuğuna değinen Türeci ve Şahin, üçüncü dozun bulaşı tamamen durduracağını söyledi.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden olan Kathimerini, BioNTech kurucularını manşetine taşıdı. “İmparatoriçe Theophano” ödülünü kazanan Özlem Türeci ve Uğur Şahin, umut vaat eden konuşmalar yaptı.

Üçüncü dozun Delta varyantına karşı etkili olduğunu vurgulayan Uğur Şahin şu sözlere yer verdi:

Şu an dominant mutasyon Delta varyantı. Laboratuvar deneylerinde gördüğümüz gibi geliştirdiğimiz aşı bunu da nötralize ediyor. Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü bir doz aşının antikor seviyesini yükselteceğini hatırlatmak önemli. Böylelikle Delta varyantına karşı tam koruma sağlanabilir. Bunun ne kadar süre devam edeceğini göreceğiz. İlk dozdan sonra antikor seviyeleri çok yüksek ve biz de bunun etkisinin gelecek bahara kadar devam etmesini umuyoruz. Daha sonra antikor seviyelerine bakmalı ve yeni varyant geliyor mu onu takip etmeliyiz. Şu an, aşı olanların güvende olduğunu söyleyebiliriz

ÜÇÜNCÜ DOZ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum”

HER İLAÇ GİBİ mRNa AŞILARININ DA YAN ETKİLERİ VAR”

Özlem Türeci ise, “Bu mRNA teknolojisi hücrenin yapısını değiştirmiyor. Enjekte edildikten sonra işini yapıyor ve bağışıklık tepkisi yaratıyor. Yani vücutta hiçbir şey değişmiyor. Klinik testlerimizde 40.000’den fazla insan aşılandı ve ayrıca dünyada da yüz milyonarca insan aşılandı ve güvenlik verileri bize bunun güvenli olduğunu gösteriyor” dedi.

İkili, son zamanlarda halk arasında oldukça yoğun olan aşı gerginliğine ilişkin şunları söyledi:

Özlem Türeci “Elbette her ilacın yan etkisi vardır. mRNA aşılarında da farklı bir durum yok. Aşı olduktan sonra baş ağrısı ve halsizlik olabilir ama bundan daha ağır yan etki yok” yorumunu yaptı. Türeci aşı olmayanlar için ise, “Onları ikna etmek için bir şey söylemek bana düşmez. Bizim işimiz verileri oluşturmak ve insanların aşılamadan anladıklarına yardımcı olmak”

Uğur Şahin, “Eğer biri aşı olmak istemiyorsa ona soru sormalıyız ve sebeplerini anlayarak konuşmalıyız. Açık olmalı ve münazaraya hazır olmalıyız”

KORONAVİRÜS SALGINI NE ZAMAN SON BULACAK?

Özlem Türeci, son olarak, hemen her insanın aklında yer alan koronavirüs salgınının ne zaman biteceği sorusuna şu şekilde cevap verdi:

Bir süre daha virüs ile yaşayacağız. Bu bizim yeni normalimiz olacak ve buna alışacağız ve virüsün korkutucu kısmı ortadan kalkacak. Bir süre sonra grip gibi olacak ve aşı olunacak, daha uzun süre koruma sağlanacak. Fakat bu Dünya’nın karşılaştığı en son ölümcül pandemi olmayacak. Dolayısıyla hazır olmalıyız”

Koronavirüste eşi benzeri görülmeyen gelişme!