Tüp Bebek Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 5:14 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 5:14 pm

Öncelikle “tüp bebek nedir?” sorusunu cevaplandıralım. Tüp bebek tedavisi, normal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan yardımcı bir üreme yöntemidir. Günümüzde en sık başvurulan kısırlık tedavi yöntemi, tüp bebektir. Bu yöntem; tüplerde tıkanma, erkeğin sperm kalitesinin düşük olması, nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, fazla kilo ya da ileri yaştan ötürü çocuk sahibi olamama durumlarında çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamaktadır. Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi spermin, laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve döllenmesi ile gerçekleştirilen bir üreme sürecidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?

Tüp bebek sürecinde öncelikle çiftin tedavi yöntemine uygun olup olmadığı kontrol edilir. Çift gerekli şartları sağlıyorsa vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanır. Kısırlık tanısı, çiftin 1 yıl boyunca çocuk sahibi olamaması durumunda konulur. Net bir tanı koyabilmek için kadın ve erkeğin ayrı ayrı muayene olması gerekir. Bazı çiftlerde tüm testlere rağmen kısırlık durumu ortaya çıkmaz. Bu durum açıklanamayan kısırlık olarak adlandırılır. Çiftlerin %10’u bu gruptandır ve bu grupta başarı oranı oldukça yüksektir.

Kısırlık (İnfertilite) ve Nedenleri

Kısırlık yani infertilite durumunda sorun; vakaların 1/3’ünde erkekte, 1/3’ünde kadında, 1/3’ünde ise her iki tarafta da olmaktadır. Kadında görüldüğü durumlarda tüplerde tıkanıklık ya da yumurta kalitesinde problem olabilir. Erkekte görüldüğünde ise genellikle sperm kalitesi düşük olmaktadır. Biyolojik yaş, alkol/sigara kullanımı, yetersiz beslenme ya da aşırı kilo gibi durumlar da kısırlığa sebep olabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisi işleminde ilk aşama, ortalama 1 gün kadar sürer. Bu aşamada tedaviye başlanacak güne karar verilir. Bir sonraki aşamada ise ilaç kullanımına başlanır. Bu kısım da yaklaşık olarak 15 gün sürer. Üçüncü aşamada yumurta toplanır. Bu aşama 30 dakika içerisinde gerçekleşir. Yumurtama toplama aşamasından 2-3 gün sonra yeniden kontrole gelinir ve embriyolar rahim içerisine transfer edilir. Bu işlemin süresi de 5 dakika kadardır. Transfer sonrası 3-4 saat kontrol altında tutulan hasta evine gidebilir. Transfer işleminden 12 gün sonra gebelik testi yapılabilmektedir. Tedavi süreci ortalama 1 ay sürmektedir. Bu süre, herkes için değişkenlik gösterebilir.

Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Nedir?

Tüp bebek tedavisi aşamalarına süre bazında kısaca değindik. Tedavinin başarıyla uygulanması için kullanılan yöntemlerse aşağıdaki gibidir:

Ovulasyon İndüksiyonu: Tüp bebek sürecine başlarken yumurta gelişimini artırmak için uygulanan ilaç tedavisidir.
İntra Citoplasmic (Sperm Enjeksiyon): Bir veya birden fazla yumurta hücresinin içerisine sperm enjeksiyonu yapılır ve döllenerek embriyo haline getirilir.

İn Vitro Fertilizasyon: Bir veya birden fazla yumurta hücresi, laboratuvar ortamında sperm ile bir araya getirilir. Bu işlemde, yumurta ve sperm hücresi döllenip embriyo haline getirildikten sonra anne adayının rahmine yerleştirilir.

İntrauterine İnseminasyon (Aşılama): Laboratuvar ortamında hazırlanan spermlerin ovülasyon dönemindeki anne adayının rahmine enjekte edilmesi işlemidir. Aşılama işlemi, anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Bu tedavi yönteminin uygulanabilmesi için anne adayının fallop tüplerinde tıkanıklık olmaması gerekir. Aynı zamanda enjekte edilecek sperm sayısı da yeterli olmalıdır. Aşılama tedavisi özellikle açıklanamayan kısırlık vakalarında tercih edilir ve aşılama işleminden sonra çiftler günlük aktivitelerine devam edebilir.

Tüp Bebek Fiyatları (Maliyeti) Ne Kadar?

Erdem Hastahanesi uzman doktor kadrosu ile Tüp Bebek Merkezi üzerinden hizmet vermektedir. Web sitesi üzerinden tüp bebek fiyatları, randevu ve muayene hakkında bilgi edinebilirsiniz. Randevu ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak için Erdem Hastahanesi Tüp Bebek sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

https://www.erdemhastahanesi.com.tr/tr/tup-bebek-merkezi