Tunceli’de ‘Sansür Yasası’ protestosu! Ağzını ve yüzünü bantladı

Yayın tarihi: 14 Ekim 2022 Cuma 3:27 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2022 Cuma 3:46 pm

Meclis’te AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla dün kabul edilen ‘Sansür Yasası‘na tepkiler sürüyor. CHP Tunceli İl Başkan yardımcısı Hıdır Mercan, ağzını ve yüzünü siyah bant ile bantlayarak yasayı protesto etti.

AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla dün gece Meclis’te kabul edilen ‘Sansür Yasası’na yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Muhalefet partileri, gazetecilik meslek örgütlerinin yanı sıra haber alma haklarına yönelik bir engel niteliği taşıyan yasaya yurttaşlar da tepki gösterdi.

Halk TV’den Ferit Demir’in haberine göre, Tunceli CHP İl Başkanlığı tarafından öğle saatlerinde Sanat Sokak’ta düzenlenen ve çok sayıda vatandaşın da katıldığı eylemde, söz konusu yasa protesto edildi. Tunceli CHP İl Başkan Yardımcısı Hıdır Mercan, ağzını, gözlerini ve kulaklarını siyah bant ile bantladı ve açıklama boyunca bu şekilde bekledi.

“SUSTURMAYA YÖNELİK YENİ GİRİŞİM”

CHP Tunceli İl Başkanı Ali Mustafa Çelik seçimlere 8 ay kala Sansür Yasası’nın TBMM’de kabul edilmesinin iktidarın içine düştüğü aciz ve korku durumunun boyutunu ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi:

Saray iktidarı, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son yasama yılını bir sansür ve otosansür yasası teklifiyle açtı. Ülkemizde demokrasinin, hukukun, eşitliğin ve özgürlüğün yeniden tesis edileceği 2023 seçimleri yaklaşırken; demokratik muhalefeti, basını, sivil toplumu ve halkı susturmaya yönelik yeni bir girişimle daha karşı karşıyayız. Bu sansür teklifinin, seçimlere en fazla 8 ay kaldığı bir dönemde Meclis’te yasalaştırılmak istenmesi, seçimler yaklaştıkça iktidarını kaybedeceğini anlayan Saray’ın içinde bulunduğu korku ve acizliğin boyutunu göstermektedir. İktidarın, 40 maddelik bu yasa teklifiyle, başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin, gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün altına son bir dinamit daha koymak istediği açıktır.

Bu ne tesadüf! Diyanet’in cuma hutbesinde ‘sansür yasası’ göndermesi

“MUĞLAK VE UCU AÇIK İFADELER”

Öyle ki, teklifin 29. maddesiyle, “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu” diyerek sınırlarının ve içeriğinin ne olduğu belirsiz yeni bir suç tanımı yapılmaktadır. Muğlak ve ucu açık ifadelerle, Saray yargısına ve iktidar partisinin bürokratlarına hangi bilginin halkı aldatmaya, korku ve endişe yaymaya yönelik olduğunu belirleme yetkisi verilecektir. Aynı zamanda sosyal medyada yapılan eleştiriler, “dezenformasyon” olarak yaftalayabilecektir. “Hangi haber halkta korku ve endişe yaratır, hangi paylaşım kamu düzenini tehdit eder” sorusunun yanıtı ise yasa teklifinde yoktur.

1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilen bu muğlak suç tanımının kapsamı, Saray talimatıyla hareket eden yargı mensuplarının ve iktidar partisi bürokratlarının inisiyatifine bırakılmıştır.

Sansür Yasası’na tepkiler çığ gibi büyüyor! “Doğruyu zindanla yenip iktidar olmak istiyorlar”