Tunç Soyer’den Kemeraltı için ‘çözüm’ açıklaması

Yayın tarihi: 19 Şubat 2021 Cuma 10:22 am - Güncelleme: 19 Şubat 2021 Cuma 10:24 am

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, su baskınlarının yaşandığı Kemeraltı bölgesini yenilemeye başlayacaklarını belirterek, “Büyük altyapı projemiz kapsamında üç ay sonra devreye girecek kuşaklama çalışmasıyla, kanallarda biriken suyu toplayarak yedi pompa aracılığıyla denize boşaltacağız. Böylelikle Kemeraltı’nın yağmur suyu sorununu da çözüyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelerek Kemeraltı’nda baskınlara neden olan yağmur sularıyla ilgili önemli bir adım geldi.

Başkan Tunç Soyer, sosyal medya hesabından, “Tarihi Kemeraltı bölgemizi yeniliyoruz” diyerek, “Büyük altyapı projemiz kapsamında üç ay sonra devreye girecek kuşaklama çalışmasıyla, kanallarda biriken suyu toplayarak yedi pompa aracılığıyla denize boşaltacağız. Böylelikle Kemeraltı’nın yağmur suyu sorununu da çözüyoruz. #BizYaparız” ifadelerini kullandı.

Projeyle ilgili belediyenin internet sitesinden şu bilgiler paylaşıldı:

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in öncelikli projeleri arasında yer alan Kemeraltı, yaklaşık 200 milyon liralık yatırımla baştan sona yenilenerek ayağa kaldırılıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası olmaya hazırlanan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin kalbi Kemeraltı’nda Büyükşehir’in yürüttüğü çalışmalar tamamlandığında aşırı yağışlardaki su taşkınları sona erecek, aydınlatma ve sokak düzenleme projeleri ile çarşı tarihine yakışır bir görünüme kavuşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin tarihi değerlerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı’nı geleceğe taşımak için hazırladığı projeleri hayata geçirmeyi sürdürüyor. Kemeraltı bölgesinde aşırı yağışlarda meydana gelen su baskınlarını önlemek ve bölgenin altyapısını güçlendirmek için yaklaşık 200 milyon liralık yatırıma imza atan Büyükşehir, sokak sağlıklaştırma projeleri ile üst örtülerinden yeşil alan tasarımlarına kadar bölgenin tarihi dokusunu ve özgün yapısını gün yüzüne çıkarmaya hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı bölgesinde yaşanan su taşkınlarını sona erdirecek büyük çaplı altyapı yatırımına başlıyor. 55 hektar alanda altyapı iyileştirilirken üst yapı ve aydınlatma çalışmaları ile Kemeraltı tarihine yakışır bir görünme kavuşacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak ve İZBETON Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmalar 153,7 milyon liraya mal olacak. Yenileme çalışmaları kapsamında iki bin 500 metre ortak hizmet kanalı, 27 bin metre içme suyu hattı, 20 bin metre kanalizasyon hattı, 10 bin metre yağmursuyu hattı, 18 bin metre aydınlatma, enerji ve iletişim hattı yapılacak. 120 bin metrekare zemine granit döşenecek, 10 bin metrekare alana ise bazalt zemin kaplaması yapılacak. Tarihi dokuyu vurgulayan ve enerji verimliliğini esas alan bir akıllı aydınlatma sistemi sayesinde yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanırken, tarihi çarşının karanlık sorunu da ortadan kalkacak. Arızalar ise tek merkezden anında görüntülenip sorun kısa sürede çözümlenebilecek. Anafartalar Caddesi’nde ise mimari ve tarihi dokunun algılanmasını sağlayacak şekilde üst örtü yapılacak. Hisarönü, Ali Paşa ve Çınaraltı Meydanı, Salepçioğlu Parkı, Şadırvanaltı, Kestane Pazarı, Başdurak ve Kemeraltı Camii meydanları yeniden ele alınarak sağlıklaştırılacak ve yeni yeşil alan düzenlemeleri yapılacak. Alan genelindeki çalışmalar üç yıl içinde bitirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelerek Kemeraltı’nda baskınlara neden olan yağmur sularının terfi merkezinde toplanıp denize deşarj edilmesini sağlayacak önemli bir yatırımı da sürdürüyor. “Kuşaklama yöntemiyle” yürütülen çalışmalar kapsamında Atatürk Caddesi’nde terfi merkezi ile deniz arasında 90 santimetre çapında 72 metre uzunluğundaki 7 adet yağmur suyu borusunun döşeme çalışmaları son aşamaya geldi. Kemeraltı Kuşaklama Altyapı Projesi kapsamında Eşrefpaşa Caddesi, Gazi Bulvarı, Gaziosmanpaşa Bulvarı ve Çankaya bölgesine yağmur suyu ve kanalizasyon hattı döşenecek. Şehit Fethi Bey Caddesi’nde yağmur suyu ızgaraları yapılacak. Saat Kulesi ile Fevzipaşa Bulvarı arasındaki içme suyu hattı yenilenecek. Gazi Bulvarı, Fevzipaşa Bulvarı, Eşrefpaşa Caddesi’ndeki içme suyu ve atıksu hatlarının yenilenmesi ile bölgedeki mevcut alt yapı güçlendirilmiş olacak. Toplam 21,7 milyon liraya mal olacak çalışmaların 7 ayda tamamlanması hedefleniyor.”