Tunç Soyer’den ‘Enver Aysever’ açıklaması: ‘İptal edin’ talimatı verdim

Yayın tarihi: 15 Mart 2021 Pazartesi 1:33 pm - Güncelleme: 15 Mart 2021 Pazartesi 3:43 pm

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gazeteci-yazar Enver Aysever’le yapılan anlaşmanın iptal edildiğini açıkladı. İhale süreciyle ilgili belediye tarafından açıklama yapıldığını hatırlatan Soyer, “Kamuoyunda oluşan hassasiyete kayıtsız kalmam mümkün değildir. Söz konusu ihalenin iptal edilmesi talimatını verdim” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen günlerde 2021 yılı içinde ‘Yaşam Boyu Eğitim Projesi’ kapsamında okur-yazarlık eğitimi verme kararı aldı. Okuryazarlık kursu kapsamında, 18 yaşın üstünde 20 kişi eğitim görmesi planlanırken, belediyenin proje için 238 bin 500 liralık ihale açtığı ve gazeteci Enver Aysever ile sözleşme imzaladığı iddiaları son günlerde tartışma konusu oldu.

İhale sonucunda gazeteci Enver Aysever’in, 20 kişiye toplamda 18 gün eğitim vererek kurs için günlük 13 bin 250 lira kazanacağı iddia edildi. Aysever’in masraflarının da belediye tarafından karşılanacağı iddialara konu olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve gazeteci Enver Aysever’den açıklama geldi.

SOYER: YOK ÖYLE BİR ŞEY…

Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sonSöz tv’de ihale iddialarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Yok öyle bir şey. Bizim bütün eğitmenlerimizle özellikle pandemide uzaktan eğitim ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Enver Aysever de Türkiye’deki eğitimci isimlerden biri. Başkalarından da eğitim alıyoruz. Ancak Aysever’i sevenler sevmeyenler üzerinden belediye hedef alınıyor. Rakamlar bile doğru değil. Bütün gruplara vereceği eğitim toplam bütçesi 90 bin TL olması lazım. Bunları çok sığ buluyorum. Bunları tartışacak zamanımız yok. Finlandiya ve Güney Kore’nin kişi başı milli geliri 50 yıl önce Türkiye’den gerideydi. Sonra bir bakan geliyor ve bütün bakanlıkların ücretini kesiyor ve eğitime aktarıyor. 8 yıl sonra öyle bir değişiyor ki Finlandiya’nın geleceği… Yani ona az verdin buna çok verdin tartışmaları bizi bir yere götürmeyecek.”

AYSEVER: GAZETECİLİK, YAZARLIK, TELEVİYONCULUK HARİÇ HİÇ KAZANCIM OLMADI

Aysever ise şunları söyledi: “Ben gazetecilik, yazarlık, programcılık, tiyatro, gazeteci-yazarlık dersleri ve edebiyatçılık dışında hiçbir iş yapmadım hayatım boyunca. Siz de biliyorsunuz, gazeteciliğin sorunlu olduğu bu dönemde çeşitli firmalardan ve belediyelerden yazarlık atölyesi ya da benzeri çalışmalarla ilgili teklifler geldi ya da ben sundum. Bu teklifleri bazı firma ve kurumlar kabul etti, bazıları da etmedi. Benim Tunç Bey’le meslekten tanışıklığım olduğu için daha önce Mudanya Belediyesi’nde yaptığım yazarlık atölyesi çalışmasının İzmir’de de yapılmasının güzel olacağı söylendi ve biz geçen sene bu yönde bir çalışma yaptık. Bu yönde yapılan çalışmanın tamamı fatura mukabilinde oldu ve 2 ay sürdü. Bu süreç beğenildiği için 2021 yılında da devam edelim dediler.”

“AYNI ÇALIŞMA İÇİN GEÇEN YIL ALDIĞIM 8-10 BİN LİRADAN FAZLA KAZANMADIM”

Aysever, çalışmadan ne kadar ücret aldığını ise şöyle açıkladı: “Beni temsil eden firmanın ne kadar fatura kestiğini bilmiyorum ama ben bu çalışmadan aylık 8-10 bin liradan fazla kazanmadım. Öyle bahsedildiği gibi yeme-içme, ulaşım, konaklama filan da yoktu.”

“Muhasebecimden rica ettim, kestiğim bütün faturaları kamuoyu ile paylaşacağım” diyen Aysever, “Eğer bu iş 9 ay sürecek olursa, altını çiziyorum, daha bir kuruş para almış değilim, ben ayda maksimum 15 bin lira alacağım. Henüz daha sözleşmem olmadığı için 10 bin lira da, 12 bin lira da olabilir. Dolayısıyla şöyle düşünün, yalanın boyutunu anlayın: Ayda 8 saatten 9 ayda 72 saatlik bir ders, pandemi olmadığı sürece her ay 6 gün evimden, ailemeden ayrı kalacağım bir süreç, sonuç itibariyle bundan kazanacağım para maksimum eğer zam yapılırsa 15 bin lira. Ama aracı firma ihaleyi neyle kazandı, ne kadar kâr ediyor, bunun benimle uzaktan yakından ilişkisi yok” ifadelerini kullandı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden söz konusu iddialara ilişkin yapılan açıklama da şöyle: “Yaşamı her anlamda olumsuz yönde etkileyen pandemi sürecinde ihtiyaç duyan tüm toplum kesimlerine destek sağlamak üzere görev yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi sanatsal alanda da sürdürülebilirliğin sağlanması için üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. Öncelik verdiğimiz konulardan biri de sanatsal üretim kadar bu alandaki eğitim çalışmalarının da aksamamasıdır.

Söz konusu hassasiyet çerçevesinde belediyemize sunulan projelerden uygun görülenlerin hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılmaktadır ve gazeteci-yazar Enver Aysever’le yapılan Yaşam Boyu Eğitim hizmet alımı da bu kapsamda değerlendirilmelidir.

9 ay sürecek eğitim programına ilişkin kamuoyuna yansıyan yorumlar nedeniyle, bazı yanlış veya eksik bilgileri düzeltmek adına söz konusu açıklamanın yapılma zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle bilinmesi gereken nokta pandemi sürecine bağlı olarak gelişen koşullar nedeniyle ilk ihalenin ardından program revize edildiğinden ödeme miktarının 90 bin TL’ye indirilmiş olduğudur.

Söz konusu eğitimlere ilişkin hizmet alımı açık ihale ile yapılmış, 14 gün ilanda kalmıştır. Ülke genelinde 5 firmanın teklif sunduğu ihale sonucu 238 bin 500 lira bedelle sonuçlanmıştır. Süreç olabilecek en şeffaf şekilde, açık olarak gerçekleştirilmiştir.

Hizmet alımı kapsamına eğitimin yanı sıra konaklama, ulaşım ve yemek giderleri dahil edilmiş, ancak eğitimlerin online olması durumunda eğitim bedeli harici kalemlerde ödeme yapılmayacağı da belirtilmiştir. Bugün gelinen nokta itibariyle pandemi kaynaklı kısıtlamaların henüz sona ermemesi nedeniyle eğitimlerin online yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda 58 bin 500 liralık kısma ilişkin hak edişlerde ödeme yapılmayacaktır.

Ayrıca eğitimlerin, 9 aylık periyotta ayda 1 kez olacak şekilde revize edilmesi nedeniyle sadece 90 bin liralık eğitim hizmet bedeli ödenmesi ön görülmektedir. 3’er aylık periyotlarda, toplamda 60 kişi yazarlık atölyesi ve yaşam boyu eğitim hizmetlerine katılabilecektir. Toplamda 36 saat yapılacak eğitimler 20’şer kişilik kontenjanla 3 aylık periyotlarda gerçekleştirilecektir. Özetle 9 aylık eğitim programı için Belediyemiz tarafından yapılacak ödeme miktarı 90 bin TL’dir.”

SOYER: İHALENİN İPTAL EDİLMESİ TALİMATINI VERDİM

Tunç Soyer konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, söz konusu ihalenin iptal edilmesi talimatını verdiğini açıkladı.

Soyer, paylaşımında şunları kaydetti: “Gazeteci Yazar Enver Aysever’le Yaşam Boyu Eğitim başlıklı hizmet alımı anlaşmasının ihale süreci konusunda Belediyemiz adına açıklama yapılmıştır. Kamuoyunda oluşan hassasiyete kayıtsız kalmam mümkün değildir. Söz konusu ihalenin iptal edilmesi talimatını verdim. Saygılarımla.”