Gelmiş geçmiş tüm filmleri depolayabilen cihaz geliştirildi

Yayın tarihi: 7 Aralık 2023 Perşembe 9:00 am - Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe 9:55 am

Devasa depolama yeteneğine sahip cihaz geliştirildi. Söz konusu cihaz gelmiş geçmiş tüm filmleri bünyesinde toplayabiliyor

Yaratıcılarına göre, yeni üretilen bir veri depolama sistemi, tuvalet yapımında kullanılan malzemenin aynısını kullanarak “tüm verileri sonsuza kadar” tutabilir.

Alman girişim Cerabyte, avuç içi boyutunda bir seramik kartuşta 10.000 terabayt (TB) veri depolayabilen yeni nesil CeraMemory depolama sisteminin tamamen işlevsel bir prototipi olduğunu iddia ettiği sistemi tanıttı.

depolama

Bu kapasite kabaca 2,5 milyon filme eşdeğer. Bu, İnternet Film Veritabanında (IMDb) listelenen tüm filmlerin dört katı kadar. Diğer medyalar da dahil olmak üzere Spotify’daki her şarkıyı ve Amazon’daki her kitabı cihaza sığdırması da mümkün.

Lazerlerin yalnızca 50-100 atom kalınlığındaki seramik nano katmanlara veri yazması gerekirken, verileri okumak için yüksek çözünürlüklü mikroskoplar gerekli. Şirket, seramik tasarımının hem düşük maliyet hem de son derece dayanıklılık sağladığını ve “tüm verileri sonsuza kadar saklamasına” olanak tanıyan neredeyse sınırsız bir kullanım ömrü sunduğunu belirtiyor.

Cerabyte’a göre devasa cihazda depolanan veriler -273°C ile 300°C arasındaki sıcaklıklara dayanabiliyor, aynı zamanda radyoaktif ve asidik ortamlara da dayanıklı. Verileri bir elektromanyetik darbe (EMP) saldırısı yoluyla silme veya bozma girişimleri de görünüşe göre başarısız olacaktır.

Kaynak: TELE1