Tüm dünya koronavirüsle savaşırken, KDHC füze denemesi yaptı

Yayın tarihi: 30 Mart 2020 Pazartesi 12:00 pm - Güncelleme: 30 Mart 2020 Pazartesi 3:50 pm

Dünya koronavirüs salgını ile mücadele ederken Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Denizi’nde yeni füze denemesi yaptığı bildirildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, KDHC’nin Doğu Denizi’ne tanımlanamayan füze fırlattığı kaydedildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, vaka sayıları ve can kayıpları artmaya devam ederken, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde yaşananlar ve sağlık durumları hakkında herhangi bir bilgi alınamazken, yalnızca Mart ayı içinde dört kez füze denemesi yapıldı. KDHC’nin ilk kez bir ay içinde bu kadar çok sayıda füze fırlattığı belirtildi.

“SON DERECE YERSİZ”

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, KDHC’nin doğudaki liman kenti Wonsan’dan iki kısa menzilli füze fırlattığını duyurarak, denemelerin zamanlamasını eleştirdi ve “Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkilediği bir dönemde füze denemesi yapılması son derece yersiz” açıklaması yaptı.

BAŞARILI SONUÇ VERDİ

Japonya Savunma Bakanlığı da füzelerin Japon karasularına yakın bir noktaya düştüğünü açıkladı. KDHC resmi haber ajansı KCNA, çoklu roket fırlatıcılarının başarıyla denendiğini duyurdu.

KORONAVİRÜS BİLGİSİ ALINAMIYOR

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkede alınan acil önlemler çerçevesinde sınırlarını kapatmış, ülkeye turist girişini yasaklamış, okulların açılışını ertelemişti. KDHC’de şimdiye kadar kaydedilen herhangi bir Kovid-19 vakası olmadı ancak ülkede binlerce kişinin, virüsün bulaşmış olma ihtimaline karşı tıbbi gözetim altında tutulduğu ifade ediliyor.

“BİLGİLER GİZLENİYOR” İDDİASI

İnternetten yayın yapan Daily NK gazetesinde bu ayın başında yer alan habere göre, kaynaklar, Kovid-19 ile bağlantılı olduğu iddia edilen semptomlar gösteren ve hayatını kaybeden ya da karantinaya alınan kişiler hakkında istatistik tutulduğunu ancak bilgilerin gizlendiğini ileri sürmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, KDHC lideri Kim Jong-un’a mektup göndererek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede iş birliği teklif ettiği bildirilmişti.