TÜİK’ten enflasyon sansürüne kılıf: Hesaplamıyoruz

Yayın tarihi: 13 Haziran 2024 Perşembe 3:13 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2024 Perşembe 3:13 pm

Açıkladığı verilerle tartışma yaratan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mahkeme kararına rağmen DİSK’in enflasyon hesaplamalarındaki ortalama madde fiyatları listesinin paylaşılması talebini reddetti. TÜİK gerekçe olarak “Artık hesaplamıyoruz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2022’den bu yana yayımlamadığı için mahkeme tarafından mahkum edildiği tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kapsamında madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesiyle ilgili açıklama yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından açılan davada mahkeme tarafından söz konusu fiyat listesini paylaşması yönünde hüküm verilen TÜİK, artık fiyat listesi hesaplamadıkları için mahkeme kararını yerine getiremediklerini duyurdu.

S&P’den Türkiye için yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini

“BİLGİ TALEBİ MÜMKÜN DEĞİL”

TÜİK tarafından bugün yapılan “TÜFE kapsamındaki madde sepeti ve ortalama madde fiyatları hakkında” başlıklı açıklamada dava süreci aktarıldıktan sonra, “Talep edilen ortalama madde fiyatları Kurumumuzca hesaplanmaması nedeniyle mevcut olmadığından madde düzeyinde ortalama fiyatlara ilişkin bilgi talebinin karşılanmasının mümkün olmadığı bildirilmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca, DİSK tarafından 2 Nisan 2024 tarihinde de yine fiyat listesinin paylaşılması konusunda TÜİK’e başvuru yapıldığı ancak aynı gerekçeyle talebin karşılanamayacağı cevabının verildiği, bunun üzerine DİSK tarafından
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da yapılan işlemlerde herhangi bir suç unsuru bulunmadığının tespit edildiği ve DİSK’in şikayet başvurusunun kesin olarak reddedildiği aktarıldı.

Kaynak: TELE1