TÜİK’in işsizliği düşük gösterme oyunu deşifre oldu

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2021 Perşembe 8:02 am - Güncelleme: 12 Ağustos 2021 Perşembe 8:02 am

Dr. Pınar Kaynak, TÜİK’in bir önceki aya göre 2.5 daha düşük açıkladığı yüzde 10.6 işsizlik oranını ve bu azalmanın olası sebeplerini anlattı.

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacısı Dr. Pınar Kaynak, TÜİK’in bir önceki aya göre 2.5 daha düşük açıkladığı yüzde 10.6 işsizlik oranını ve bu azalmanın olası sebeplerini RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir hali programında değerlendirdi.

TÜİK işsizliği de bitirdi!

Dr. Kaynak, kurum olarak tahminleri ile TÜİK’in açıklamasını “TÜİK’den 10 gün önce kendi tahminlerimizi açıklıyoruz. Haziran ayında işsizlik oranını 0.3 puan artışla bekliyorduk. Dün açıklanan rakamlar tahmin ettiğimizin aksi yönde gerçekleşti ve işsizlik oranları ciddi miktarda azaldı” diye karşılaştırdı.

TÜİK’in açıkladığı yüzdenin gösterdiği düşüşü ‘tarihsel’ olarak nitelendiren Dr. Kaynak, bu azalmanın arkasında olabilecek nedenleri “Bunun sebebi Mayıs’ın son üçüncü haftasıyla beraber Haziran döneminde kısıtların esnekleştirilmesine bağlı olarak ekonominin öncekine göre canlanmasına bağlı olarak işsizliği azaltıcı bir etki yapmış olabilir. İkinci olarak TÜİK önceden üç aylık hareketli ortalamalar şeklinde açıklıyordu. Yani açıklanan ay ortada olacak şekilde bir önceki ve bir sonraki ayı katarak ortalama açıklıyordu. Dönemlik bir işsizlik oranı oluyordu fakat metodolojik değişikliğe gitti ve şu an aylık olarak açıklıyor. Belki bu metodolojik değişikliğe bağlı olarak da daha önceden rastlamadığımız bir azalma görmüş olabiliriz” diye açıkladı.

TÜİK işsizliği de bitirdi!