TÜİK, ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını açıkladı. Verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Bir önceki dönemde 5,7 açıklanan verilerde gözle görülür bir düşüş yaşanırken, yandaş medya verileri "Türkiye ekonomisi hız kesmiyor" ifadesiyle servis etti.

Paylaştığı verilerle sık sık tartışma yaratan ve kurum güvenilirliğini kaybeden TÜİK, Nisan-Haziran 2024 dönemini kapsayan ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını açıkladı. Verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Verilere göre çeyreklik bazda da yüzde 0,1'lik sınırlı bir büyüme izlendi. Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme yüzde 5,7 olarak kaydedilmişti.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, öncü göstergeler de ekonomide yılın ikinci çeyreği itibariyle yavaşlama sinyalleri vermişti. Mart ayı sonunda yapılan seçimlerin ardından tüketicilerin kurda ve enflasyonda artış beklentisiyle tüketim tercihlerini öne çektiği izlenmişti. Bu durumun etkisiyle yılın ilk çeyreğinde canlı bir tüketim ortamı görülmüştü.

İkinci çeyrekle birlikte hem öne çekilen tüketimin, hem de sıkılaşma sürecinin etkisiyle perakende satışlar tarafında ivme kaybı belirginleşmişti. TÜİK verilerine göre, perakende satışlarda Nisan ayında yüzde 1,8'lik, Mayıs ayında da yüzde 0,2'lik aylık gerileme izlenmişti.

Sanayi üretimine ilişkin göstergeler de yavaşlamaya işaret etmişti. Haziran ayında sanayi üretiminde yıllık düşüş yüzde 4,7'yi bulmuştu.

Büyümede sıkılaşmanın etkisiyle yavaşlama kaydedilirken, dikkatler bu durumun ekonomi yönetiminin tahminlerine ne kadar yansıyacağına çevrildi. Orta Vadeli Program'ın (OVP) ilerleyen günlerde açıklanması beklenirken, büyüme tahminlerinde revizyon olacağı beklentisi de yükseldi.

Son OVP'ye göre 2024 yılı için büyüme tahmini yüzde 4 olarak açıklanmıştı. Yerli kurumların beklentisi bu yıl için yüzde 3-3,5 aralığında bir büyümeye işaret ederken, yabancı kurumların ise daha karamsar bir şekilde yüzde 2-3 aralığında tahmin girdiği görüldü.

Bloomberg HT'nin büyüme anketinde de 2024 yılının tamamında büyümenin yüzde 3,2 olması beklenirken, 2025 yılına yönelik büyüme tahmini yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşti. Son OVP'de 2025 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 4,5 düzeyinde.

YANDAŞ MEDYA BİLDİĞİNİZ GİBİ

TÜİK'in verilerine göre, bir önceki döneme göre büyük bir düşüş yaşandığı görülürken, yandaş medya ekonomideki verileri yine benzer başlıklarla servis etti. Sabah, "Türkiye ekonomisi hız kesmiyor" başlığını kullanırken, TRT Haber, "Türkiye 16 çeyrektir aralıksız büyüyor" ifadesini kullandı. Yeni Şafak, "16 çeyrektir aralıksız büyüme" başlığını, A Haber de "16 çeyrektir kesintisiz büyüme" başlığını attı.

MUSTAFA SÖNMEZ: İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA

Ekonomist Mustafa Sönmez, verileri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile değerlendirdi. "İkinci çeyrek büyümesinde yavaşlama" ifadesini kullanan Sönmez, şunları söyledi:

Liselilerin kavgası kanlı bitti! Gençlerden biri kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybetti Liselilerin kavgası kanlı bitti! Gençlerden biri kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybetti

"İkinci çeyrek büyümesinde yavaşlama. TÜİK'e göre, 2. çeyrekte milli gelir %2,5 arttı. İlk çeyrek büyümesi %5,3 olarak düzeltildi. Sanayide %1,8 daralma yaşanırken, hizmet katma değeri % %7,4, inşaat %6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri %3,7 artış gösterdi"

TÜİK, ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını açıkladı. Verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Bir önceki dönemde 5,7 açıklanan verilerde gözle görülür bir düşüş yaşanırken, yandaş medya verileri 'Türkiye ekonomisi hız kesmiyor' ifadesiyle servis etti.

https://tele1.com.tr/tuik-onunde-protesto-fatura-ve-fisler-yirtildi-1119895/

Kaynak: HABER MERKEZİ