Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, gerçek enflasyonu hesaplamasını istediği ve cevap alamadığı Türkiye İstatistik Kurumu’na dava açtı.

Eski Yargıtay üyesi, emekli Seyfettin Çilesiz, TÜİK’i mahkemeye verdi.

Çilesiz, enflasyonu yeniden hesaplaması için TÜİK’e yaptığı resmi başvuruya yanıt alamayınca kuruma dava açtı.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, dava dilekçesinde, TÜİK’in hesapladığı düşük enflasyonun milyonlarca çalışan ve emekliyi yoksullaştırdığını vurgulayan Çilesiz, mahkemeden yürütmeyi durdurmasını ve üniversite hocalarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetine gerçek enflasyonu hesaplatmasını talep etti. Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’e 29 Temmuz 2024’te başvuru yaptıklarını, 30 gün içinde yanıt verilmemesi üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne 14 Eylül 2024’te dava açtıklarını bildirdi. Kamuoyundan gizlenen madde sepetindeki fiyat listesinin TÜİK’ten talep edilmesini de istediklerini belirten Gündoğan, “TÜİK bu verileri talep halinde mahkemeye vermek zorunda. Bu veriler sayesinde sır gibi saklanan madde fiyatları gün yüzüne çıkacak ve enflasyon rakamları bağımsız bilirkişilerce yeniden hesaplanarak gerçek veriler ortaya çıkarılacak” dedi.

TÜİK’TEN HENÜZ SAVUNMA İSTENMEDİ

Tüm emekli ve çalışanların gözü ve kulağının söz konusu davada olduğunu belirten Gündoğan, bu nedenle mahkemenin ivedilikle adaleti yerine getirmesi yönündeki beklentinin üst seviyeye çıktığını söyledi. Mahkemeden yürütmenin durdurulması yönünde tedbir de talep ettiklerini aktaran Gündoğan, “Ancak mahkeme 2 haftadan daha uzun bir süre geçmesine rağmen dava dilekçesini tebliğe çıkarmadı, ara kararla TÜİK’ten savunma istemedi. Oysa yürütmenin durdurulması istemiyle açılan idari davalarda mahkemeler kısa sürede ara karar verip idareden savunma ister. Bu konuda mahkemeye güvenimiz tam” diye konuştu.

https://tele1.com.tr/chpli-kaya-tuik-2016-yilindaki-kayip-cocuklar-verisini-de-siteden-sildi-1150178/

DİLEKÇEDE UN ENFLASYONU ÖRNEĞİ

Dava dilekçesinde, davalı kurumun (TÜİK) şeffaf olmadığı, diğer kurumlardan daha düşük enflasyon hesapladığı, verilerinin maaş zammı hesabında dikkate alınması nedeniyle milyonlarca emekli ve çalışanın hak ettiği zamları alamayarak yoksullaştıkları belirtilirken, ‘un’ örneği de verildi. Örnekte TÜİK’in 2022’de 1 kilogram unun fiyatını 10.35 TL olarak belirlediği, 2024 Nisan’a kadarki dönemde un fiyatında yüzde 100.48 artış hesapladığı belirtilirken, bu hesap yüzünden piyasada 35 lira olan unun TÜİK’te 20.75 TL gibi göründüğü mahkemeye iletildi.

'Emekli maaşı' önerisi reddedildi! Muhalefet cephesi Meclis'te böyle ses yükseltti 'Emekli maaşı' önerisi reddedildi! Muhalefet cephesi Meclis'te böyle ses yükseltti

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, (yanda) kamuoyun- dan gizlenen madde sepetindeki fiyat listesinin TÜİK’ten talep edilmesini istedi. Talep halinde TÜİK’in bu verileri mahkemeye vermek zorunda olduğu belirtildi.

Kaynak: alinti