TÜİK yıllık enflasyonu açıkladı! Hayri Kozanoğlu’ndan ilk değerlendirme

Yayın tarihi: 3 Nisan 2024 Çarşamba 3:35 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2024 Çarşamba 3:35 pm

Haber: Ceren Ural

TÜİK mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. TELE1’e konuk olan iktisatçı Hayri Kozanoğlu, TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendirdi.

İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, TELE1‘de ekranlara gelen Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Resmi rakamlara göre, aylık enflasyon yüzde 3,16; yıllık enflasyon yüzde 68,5 oldu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren Kozanoğlu, şunları söyledi:

“Ne kadar iyimser rakamlar açıklanırsa açıklansın 3 ay boyunca yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Nedeni de şu… Geçtiğimiz yıl hem seçimlerin yaklaşması nedeniyle enflasyon iyice düşük açıklanmıştı, halkta iyice şüphe uyandırmıştı. İkincisi de o dönemde yoğun döviz satışlarıyla enflasyon döviz kurunun sıçraması engelleniyor ve bu şekilde geçirgenliğin önüne geçiliyordu. Şimdi önümüzdeki ay nisan ayında 2.39, mayıs ayında 004. Onun için yani muhtemelen böyle beklenenden hissedilenden düşük enflasyon rakamları açıklansa dahi 75 civarı bir resmi enflasyon rakamıyla karşı karşıya kalacağız. Sade yurttaşın bizler gibi rakamların bütün ayrıntılarını bilmesi, incelemesi beklenmez. Bu yıllık rakama bakılıyor ve bu da enflasyon beklentisinin düşmesini engelliyor. O bakımdan Türkiye’nin kolay kolay 2024 yılında bu enflasyon sorununu geride bırakamayacağını net bir şekilde söyleyebiliriz.”

TÜİK’in enflasyon verilerinden sonra kira zammı oranı da belli oldu

Kaynak: HABER MERKEZİ