TÜİK ürün fiyatlarını açıklamadı, ekonomistlerden tepki yağdı

Yayın tarihi: 3 Haziran 2022 Cuma 12:14 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2022 Cuma 12:17 pm

TÜİK bugün açıkladığı enflasyon verilerinde ürün fiyatlarına yer vermedi. Sosyal medyada gündem olan uygulamaya ekonomistlerden tepki yağdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayıyla birlikte ‘Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları’nı açıklamayı bıraktı. Bugün açıklanan ve yıllık bazda yüzde 73,5’e yükselen enflasyon verisi içerisinde ürün fiyatlarına yer vermedi.

TÜİK’ten konuya ilişkin 26 Mayıs’ta bir açıklama yapılarak “TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ayrıntılı tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda kamuoyunda gündeme gelen yapıcı eleştiriler de dikkate alınarak, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapılacaktır.

Bu amaçla Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterleri de değerlendirilerek, ilerleyen süreçte TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ve Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak, aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir. Hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yeni yayımlanacak olan tablolarda, geçmiş aylara ait karşılaştırılabilir veriler de yer alacaktır” denilmişti.

Enflasyon TÜİK sihirbazına rağmen yüzde 73.50

 

EKONOMİSTLER TEPKİLİ: SKANDAL

Öte yandan uygulamaya ekonomistler tepkili. Ekonomi Uğur Gürses, kararın şeffaflığı ortadan kaldırarak enflasyon verilerine duyulan güvensizliği artıracağına işaret etti. Gürses, “TÜİK 410 ürünün fiyatının bulunduğu madde sepetinin yayımını durdurmuş…(‘Sağlık sebepleriyle’ ?) Şu sayılar olmasa enflasyonu ne güzel yönetirdik… TÜFE alt endekslerine ise kimi ürünlerin 143 grup kalemi eklenmiş. Böylece kalem kalem ürün takibi zorlaştırılmış. Şeffaflığı yok ederek enflasyon verilerine olan güvensizliği daha da derinleştiriyorlar. Şimdi bu kafayla bir de kısa vadeli ‘enflasyona endeksli tahvil’ çıkaracaksınız?”

Ekonomist İris Cibre ise bu kararı “skandal” olarak niteleyerek şöyle dedi: “2022 Mayis Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları Dosyasına MAYIS ayı eklenmemis nedenini öğrenebilir miyim? Bu bilgilere ulaşamadığımızdan mesela süt veya peynir fiyatını kaç almışlar, benzin ortalama fiyatını Mayıs’da kaç almışlar bilemiyoruz tabii Bu bir skandal!!!!”

Ekonomist Oğuz Demir ise sosyal medya hesabından karara şu tepkiyi gösterdi: “Sevgili @tuikbilgi Enflasyon ile madde fiyatlarını da yayınlardınız. Ne hikmetse sepetteki malların Mayıs fiyatları yok!!!! @EkremCunedi de bulamadığına göre sorun sizde. Bulduğunuz fiyatları biz zaten bulamıyorduk. Şimdi onu da koyma zahmetine girmemişsiniz. Hayırdır?”

ENAG enflasyonu yüzde 160’ın üzerinde açıkladı

‘ŞÜPHEYİ PEKİŞTİRİYOR’

Konuyla ilgili Kısa Dalga da bir yazı kaleme alan akademisyen Mühdan Sağlam ise “TÜİK verilerini aslında açıklamadan günler öncesinde hazırlıyor, bu durum dikkate alındığında bugüne kadar sepete dahil olan ürünlerin fiyatlarının dikkatten kaçarak paylaşılmamış olma ihtimali düşük” dedi. Sağlam, “Hali hazırda kurumun enflasyonu düşük gösterdiğine dönük iddialarla birleştiğinde enflasyon ölçümünün güvenirliğine yönelik şüpheyi pekiştiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kiracılar endişeli! Haziran ayı kira artış oranı belli oldu