TÜİK onayı olmadan istatistik veri açıklayanlara hapis cezası

Yayın tarihi: 14 Nisan 2022 Perşembe 1:17 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2022 Perşembe 1:57 pm

Bloomberg’in haberine göre, metodolojisini TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üreterek veri yayınlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getirilecek.

Bloomberg tarafından görülen yasa taslağına göre, Türk ekonomi araştırmacıları, göstergelere ilişkin resmi olmayan verileri ülkenin istatistik kurumunun onayını almadan yayınlamaları halinde üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.

Habere göre;  isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki parti yetkilisi, AKP’nin önerilen yasayı bu hafta meclise sunmayı planladığını, ancak yetkililerin yasa üzerinde daha fazla çalışması için ertelediğini söyledi. Taslağa göre, “Net bir metodoloji olmaksızın bilimsel çalışma adı altında kamuoyuna sunulan manipülatif istatistiklerin bir kısmı hem Türkiye İstatistik Kurumu’nu hem de ekonomik göstergelere olan güveni hedef alıyor” ifadeleri yer alıyor. Orijinal yasa tasarısı, onaylanmamış istatistikler yayınlayan web sitelerinin yayın yasaklarını da öngörüyor.

EnaGruptan tepki gecikmedi

Haberin ardından ENAGrup, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır.” açıklamasında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu daha önce bağımsız bir enflasyon araştırmacısı olan ENAGroup hakkında kurumu “kasıtlı olarak karalamak” ve “kamuoyunu yanlış yönlendirmek” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.