TÜİK mahkeme kararına uymadı, şaibe arttı

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 12:22 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 12:27 pm

TÜİK, davayı kaybetmesine rağmen bu ay da enflasyon sepetini yayımlamadı. DİSK bunun resmi enflasyonu daha da şaibeli hale getirdiğini belirtti.

TÜİK, Haziran 2022’den beri yayımlamadığı enflasyon sepetine ilişkin DİSK’in açtığı davayı kaybetmişti. Kararın ardından TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre mart ayında yüzde 2,29 olan aylık enflasyon nisanda yüzde 2,39 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise yüzde 50,51’den yüzde 43,68’e düştü.

Daha önce 409 madde ve 904 madde çeşidinin fiyatlarını yayımlayan TÜİK, 2022 Mayıs ayı enflasyon verileriyle birlikte madde sepetini yayımlamayı durdurmuştu.

DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen TÜİK bu ay da madde sepeti verilerini açıklamadı.

Madde sepeti verilerinin yayımlanmaması şeffaflık tartışmalarını güçlendirirken, bu ayki verilerde yargı kararına rağmen “Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları” listesinin açıklanmaması şüpheleri daha da artırdı.

TÜİK’in seçim öncesi enflasyonu ENAG’ın yarısı bile değil!

‘DAHA DA ŞAİBELİ HALE GELDİ’

Yargı kararına rağmen TÜİK’in verileri yayımlamamasına DİSK’ten tepki geldi. DİSK konuya ilişkin yaptığı açıklamada “TÜİK çeşitli ürünlerin fiyatlarının dönemsel ve karşılaştırmalı olarak görülebildiği madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yargı kararına rağmen yayımlamadı. Böylece resmi enflasyon verileri daha da şaibeli hale geldi” dedi.

TÜİK tarafından yayımlanan resmi enflasyon verilerinin farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmadığını belirten DİSK, TÜİK’i madde sepeti verilerini yayımlamaya ve gelir gruplarına göre enflasyon hesaplaması yapmaya çağırdı. Açıklamada DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamaya göre emeklilerin ve dar gelirlilerin gıda enflasyonunun yüzde 70-80 aralığında olduğu kaydedildi.

ENAG enflasyon verilerini açıkladı

Davayı kazanan DİSK, TÜİK’e başvurdu: Lafı dolandırmayın enflasyon sepetini açıklayın

DİSK ‘Enflasyon sepeti’ davasını kazandı, TÜİK ‘taraf değildik’ dedi