TÜİK Kılıçdaroğlu’na kapılarını açmadı! “Verileri nereden alıyorlar?”

Yayın tarihi: 3 Aralık 2021 Cuma 10:10 am - Güncelleme: 13 Ocak 2022 Perşembe 3:52 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, denetim yetkisine sahip milletvekillerine kamu kurumu TÜİK’in demir kapıları kapatıldı. Ana muhalefet partisi heyeti içeri alınmadı. Kılıçdaroğlu TÜİK’in kapalı kapılarının önünde basın açıklaması yaptı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faiz sebep enflasyon netice’ teziyle savunduğu ‘yeni ekonomik model’, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son üç ayda verdiği toplam 400 baz puan faiz indirimi kararı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki görev değişimiyle ‘resmen hayata geçirildi.’

Atılan adımlar ve hükümet kanadından yapılan açıklamalarla birlikte eylülde 8.30 seviyelerinde olan doların kasımda 13 liranın üzerine yerleşmesiyle, TL’nin üç ayda değer kaybı yüzde 57’yi aştı. Gelişmeler pek çok zammı beraberinde getirirken, hayat pahalılığı her alanda kendini daha fazla hissettirir oldu.

Bugün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Tüketici fiyatları kasımda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,31 arttı. Aylık artışsa yüzde 3.51 olarak belirlendi.

Resmi verilerin açıklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve denetim yetkisine sahip milletvekilleri, daha önce randevu taleplerine olumsuz yanıt veren TÜİK binasına gitti ancak kapılar, ana muhalefet partisine açılmadı.

Binanın önünde açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, kurumun resmi internet sitesinde özetle “Merkez teşkilatımıza gelebilirsiniz, her türlü bilgiyi alabilirsiniz” dendiğini belirterek şunları kaydetti:

TÜİK Cumhuriyetin önemli kuramlarından birisidir bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirir. Siyasal partiler ekonomik çevreler. TÜİK başkanlığından randevu istedik. gelen arkadaşlarımın tamamı geçmişte çalışan arkadaşlarımız. dolayısıyla buraya sağlıklı tutarlı bilgiler almaya geldi. Randevu verilmeyeceğini söylediler. TÜİK internet sitesindeki, metin aynen şu şekilde. Mevcut diğer kanallardan bilgi almak istiyorsanız Ankara’da bulunan merkez teşkilatımıza gelebilirsiniz. diyor kim diyor TÜİK diyor. Bizde kendi sitelerindeki davete uyarak bilgi almak istedik. Bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini anlamak için en iyi tablodur. Devletin bilgileri bu bilgilerin nasıl topladığına ilişkin açıklama Ana Muhalefet partisi liderine açıklanmıyor kapılan kapanır. Böyle bir tabloyu cumhuriyet talihinde hiç görmedik.

Buraya niye geldik. Burası enflasyon rakamlarını açıklıyor. Bu sabah açıklanan yıllık enfalsyon 21.31 şimdi bu rakamlar güven vermiyor. Bütün vatandaşlarıma açık ve net seslenmek istiyorum. Pazara gittiğinizde enflasyon gerçekten buranın iddia ettiği gibi mi.

Değerli arkadaşlarım, şunu açıkça ifade edeyim CHP genel başkanı olarak milyonlarca işçinin emeklinin memurun hakkını korumak benim görevimdir. Benim siyaset yapma anlayışım budur. Ben sosyal demokratım devletin fakirden fukaradan yana olmasını isterim. TÜİK’in açıkladığı rakamlar şudur memura işçiye daha az vereceğim.

Buraya gelişimin nedeni milyonların hakkını savunmak için

Soracaktık onlara bu verileri kimden nereden aldınız diye. Milyonların hakkını sormak bizim temel görevimizdir. TÜİK bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu olmuştur. TÜİK’te çalışan arkadaşlar saray memurlarına sesleniyorum görevinizi yapın. Şu binada oturanlar unutmasın o binalar bu memleketin vatandaşının vergileriyle yapıldı. Onlar sizin hakkınızı ve hukukunuzu savunmuyorlar ama biz savunacağız.

Bu tablonun önemli bir kırılma olduğunun farkındayım, eğer bilgilerle halkın gelir düzeyiyle oynuyorlarsa talimatla görev yapıyorlarsa kendileri suçludur.

“SEN BAŞKAN OLACAKSIN”

TÜİK önünde bekleyen bir vatandaştan Kılıçdaroğlu’na “Başkanım seni seviyoruz, sen başkan olacaksın.” ifadelerini kullanması dikkat çekti

AÇIKLAMA SONRASI TWEET ATTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK önünde yaptığı açıklamadan sonra sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak  “Randevu vermeyen TÜİK’e gittim. Aylardan Aralık ayı. Milyonlarca emekçinin ücret artışı bu yalan dolan TÜİK rakamları üzerinden yapılacak. Zulmü her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur. Kimse unutmasın, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Akıllarını başlarına toplasınlar! ” ifadelerini kullandı.

TÜİK YÜZDE 21 AÇIKLADI

Açıkladığı veriler tartışma konusu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enlasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon kasımda yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 oldu.

Verilerin açıklanmasının ardından CHP Genel Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından TÜİK’ten randevu istediğini ancak verilmediğini yazdı. Buna rağmen TÜİK’e gideceğini söyleyen CHP lideri konuyla ilgili paylaşımında şöyle dedi: “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11.00’de geliyorum, haberiniz olsun @tuikbilgi.”

 

TÜİK’in enflasyonu yine sokağa uymadı

Akademisyenler enflasyon hesaplamalarını açıkladı