TÜİK işsizliği tek haneye düşürdü

Yayın tarihi: 10 Ekim 2022 Pazartesi 10:03 am - Güncelleme: 10 Ekim 2022 Pazartesi 11:37 am

Verilerinin doğruluğu tartışmalara neden olan TÜİK, işsizliğin azaldığını açıkladı. TÜİK’in açıkladığına göre işsizlik ağustos ayında yüzde 9,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı ağustos ayında bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak yüzde 19,8 oldu.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,2 iken kadınlarda yüzde 12,5 olarak tahmin edildi.

Erdoğan ‘utanmadan işsizlik var’ diyorlar demişti! AKP’li üye cadde ortasında pankart açtı

DİSK-AR: İŞKUR’A KAYITLI İŞSİZ SAYISINDAN BİLE DAHA AZ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştıma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in verilerini yalanladı. Yapılan açıklamada TÜİK’in saptadığı işsiz sayısının İŞKUR’da kayıtlı işsiz sayısından bile az olduğu ifade edildi.

Sosyal medyadan açıklama yapan ve ayrıntılı raporu gün içinde sunacaklarını ifade eden DİSK-AR, “TÜİK dar tanımlı işsizliği %9,6 ve işsiz sayısını 3.3 milyon olarak açıklasa da DİSK-AR tarafından hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 7,3 milyonu aştı. Geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesi göre 754 bin arttı. Geniş tanımlı işsizlik oranı %19,8 oldu. İŞKUR’a göre kayıtlı işsiz sayısı son bir yılda 3 milyon 194 binden 3 milyon 343 bine çıkarken, TÜİK’e göre 3 milyon 872 binden 3 milyon 312 bine geriledi! TÜİK’in saptadığı işsiz sayısı kayıtlı işsiz sayısından az! Ayrıntılı raporumuz gün içinde yayında olacak” açıklamasında bulundu.

DİSK’ten asgari ücrete yılda dört zam teklifi