TÜİK, asgari geçim tutarını hesaplamadı, gerekçesi şoke etti: Hesap üzerimize kalıyor

Yayın tarihi: 9 Aralık 2021 Perşembe 1:55 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2021 Perşembe 2:03 pm

Asgari ücret görüşmelerinin bugünkü oturumunda TÜİK’in bir işçinin asgari geçim tutarı hesabını paylaşması beklenirken, kurum “Üzerimize kalıyor” diyerek hesabı yapmayacağını açıkladı. İşveren temsilcilerinden de TÜİK’in bu çıkışını destek geldi.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Her yıl görüşmelerin ilk toplantısında komisyonda işçileri temsil eden Türk-İş, TÜİK’ten bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarının belirlenmesini istiyor. Türk-İş, bu talebini anayasa ve yasalara dayandırıyor.

Asgari ücrette işçi ve işverenin talebi belli oldu

İŞVERENLERDEN DESTEK GECİKMEDİ

TÜİK temsilcisi bu açıklamanın “asgari ücret görüşmelerindeki TÜİK’in rakamı” gibi algılandığını, bu yüzden de böyle bir hesaplama yapmak istemediklerini ifade etti. “Üzerimize kalıyor” diyerek hesaplama yapmayacağını ifade eden TÜİK’e işverenlerden de destek geldi.

ÇERKEZOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da açıklama yaptı. Çerkezoğlu’nun ifadeleri şöyle:

“TÜİK her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmiş. Bu durum kabul edilemez. TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz. Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur. Bu bilgi TÜİK tarafından hesaplanması gereken yaşam maliyetidir.

TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır? TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır. TÜİK’in sorumsuzluğu ve sorumluluktan kaçınması kabul edilemez.”