TÜİK aldatmacası sadece Mehmet Şimşek’i mutlu etti

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 11:02 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 11:02 am

Memur ve emekli zammını belirleyen ve beklentinin altında açıklanan altı aylık enflasyona Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘ten ilk yorum geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.

AA’nın anketine katılan ekonomistler haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2.28 olarak açıklamıştı. Ekonomistleri haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1.90, en yüksek yüzde 3.00 aralığında yer almıştı. Ankette enflasyonun yıllık olarak yüzde 72.68’e ineceği öngörülmüştü.

Beklenti bir hayli altında kalan TÜİK rakamları sonrası SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 24,73 oranında; memur emeklisi ise yüzde 19,31 oranında zam alacak.

ŞİMŞEK MUTLU: DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI

Çalışan kesimi memnun etmeyen bu rakamlar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i sevindirdi. Şimşek X hesabından konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız.”

AKP’nin TÜİK oyunu! Memur ve emekliye sürünün zammı

TÜİK’ten memur ve emekliye enflasyon tezgahı

ENAG enflasyon verilerini açıkladı

Dikkat! Akaryakıt, sigara ve alkole bugün ÖTV zammı geliyor

Kaynak: TELE1