‘Tuhaf’ denk geliş! Yine yerel seçim öncesi Togo Kuleleri hamlesi

Yayın tarihi: 7 Aralık 2023 Perşembe 3:11 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe 3:37 pm

Adalet Bakanlığı, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Togo Kuleleri’ne dair röportajı için yapılan suç duyurusuna verilen takipsizlik kararını bozma tabinde bulundu.

Türkiye’de 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimler öncesinde CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Adayı Mansur Yavaş’a karşı algı kampanyalarının merkezi haline gelen ‘Togo Kuleleri’nde yeni bir gelişme yaşandı.

Adalet Bakanlığı, Yavaş hakkındaki suç duyurusuyla ilgili Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin üç yıl önce verdiği takipsizlik kararını bozma isteminde bulundu. Bakanlık tarafından röportajdaki ifadelerin eski ATO Başkanı Sinan Aygün ve eski ABB Başkanı Melih Gökçek’in avukatı Mehmet Ali Alan’ı küçümseyici, incitici ve zan altında bırakan mahiyette olduğu belirtildi.

ABB kaynakları, Bakanlığın kanun yararına bozma istemini, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde ABB Başkanı Mansur Yavaş’a yapılan “siyasi bir operasyon” olarak değerlendirdi.

2019’daki yerel seçimler öncesi de ‘Togo Kuleleri’ gündem olmuş, o dönem seçilmesi halinde Togo Kuleleri’ni mahkeme kararına uyarak yıkacağını söyleyen ve buradaki rant iddialarını gündeme getiren Mansur Yavaş’a Gökçek ve Aygün tepki göstermişti.

DAVA SÜRECİ

Mansur Yavaş, Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e 27 Aralık 2019 tarihinde Togo Kuleleri hakkında bir röportaj verdi. Yavaş, röportajda, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen 2.1 emsalli TOGO Kuleleri planının iptalinin yürütmesini durdurma kararının Mehmet Ali Alan tarafından aylarca belediyeye bildirilmediğini ve bu süreçte inşaatın hukuka aykırı olarak devam ettiğini belirtmişti. Yavaş ayrıca, örtülü destek verildiği düşüncesiyle Mehmet Ali Alan hakkında gerekli makamlara başvuru yapıldığını da ifade etmişti.

Yavaş’ın bu röportajının ardından eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile eski ABB Başkanı Melih Gökçek’in avukatı Mehmet Ali Alan, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na röportajda kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcılığın “açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar vermesi üzerine Alan karara itiraz etmişti. Ancak Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı reddederek savcılığın kararını hukuka uygun bularak kesinleştirmişti.

TOGO kulelerinin yıkımına mahkemeden engel!

TOGO KULELERİ SÜRECİ

2019’daki yerel seçimler öncesinde Ankara’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın seçilmesi halinde Togo Kulelerinin yıkımını gerçekleştireceğini açıklamış ve kulelerdeki rant iddialarını gündeme getirmesi sonrası tartışmalara eski ATO Başkanı Sinan Aygün ve eski ABB Başkanı Melih Gökçek de dahil olmuştu. Yerel seçim gündeminde Mansur Yavaş’a karşı iftira kampanyalarına sahne olan süreç mahkemenin Yavaş’ı ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ni haklı bulmasıyla sürmüştü. Togo kuleleri için yıkım süreci mahkeme kararından sonra başlamış ve yıkım için ihaleye çıkılmıştı.

Kaynak: TELE1