TÜFE üstünde zam yapan ev sahiplerine ceza hazırlığı

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 11:35 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 12:04 pm

Konutta kira artışlarının enflasyona göre yapılması gerektiğini belirten Bakan Kurum, bunun üzerindeki zamlar için mahkemeleri işaret etti. Kurum, bu zamlar için yaptırım uygulanacağını da söyledi.

Türkiye’de iktidarın politikaları nedeniyle enflasyon ve hayat pahalılığının önü alınamıyor. Merkez Bankası (MB) tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre martta konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 110 oldu.

Krize karşı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni konut kredisi çözüm bir yana fiyatları daha da arttırmıştı.

Yükselen fiyatlara kiracıların tepkisi sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum vatandaşa enflasyonun üzerindeki zamlar için mahkemeleri işaret etti. Enflasyon krizi nedeniyle fırsatçılık yapıldığını öne süren Kurum, şunları kaydetti:

“Konut kira artışlarını TÜFE’ye endeksli yapmak zorundayız. Konut piyasasındaki darlıktan dünyada yaşanan enflasyon krizinden hareket edip fırsatçılık yapan ve açıklanan fiyatların üzerinde zam yapan kişiler var. Bu zamlar kanuna aykırıdır. Borçlar Kanununa aykırıdır. Bu konuda yapılan artış varsa vatandaşlarımız mahkemelere başvurabilirler. Mahkemelerimiz de kanun çerçevesinde karar almak zorundadır.”

‘TÜFE ÜSTÜ KİRA ARTIŞINA MÜEYYİDE UYGULAYACAĞIZ’

Kurum ayrıca enflasyon üzerindeki zamlarla ilgili “TÜFE üstü kira artışı yapana kanuni mueyyideyi uygulayacağız. 4 bakanlık çalışıyoruz. Bir hafta 10 gün içinde çalışmayı meclisimize göndereceğiz” ifadelerini kulllandı.

Kira uyuşmazlığına zorunlu arabuluculuk geliyor

Prof. Gökyayla anlattı: Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir?