Tekel saldırısı bireysel silahlanmayı gündeme getirdi! 2023 yılında bin 200 ölüm kaydedildi

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2023 Pazartesi 2:34 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2023 Pazartesi 2:50 pm

Özel Haber: Nilay Göl

İstanbul Esenyurt‘taki tekel baskınının ardından bireysel silahlanma yeniden gündeme geldi. Umut Vakfı, 2023 yılında bin 938 silahlı vaka olduğunu, bin 200 kişinin de hayatını kaybettiğini raporladı.

Esenyurt’ta önce tekel bayisindeki silahlı saldırı, ardından Gaziosmanpaşa’da bir taksi şoförünün yolcularına açılan ateş esnasında hayatını kaybetmesi artan bireysel silahlanmayı yeniden gündeme getirdi. tele1.com.tr’den Nilay Göl, Umut Vakfı’nın son raporuna ulaştı.

Raporda, “2023 yılının 211 gününde Türkiye genelinde bin 938 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu silahlı şiddet olaylarında bin 200 kişi hayatını kaybetti, bin 960 kişi de yaralandı. Bu silahlı şiddet olaylarının; uzun namlulu silahlar dahil bin 653’ün de silahlar kullanıldı (397’sinde keleş, uzun namlulu silahlar dahil tüfekler, bin 187’sinde tabancalar, 60’ında beylik silahları), 285’inde ise çoğunluğu bıçaklar olmak üzere kesici aletler kullanıldı” denildi.

“CEZASIZLIK UYGULANARAK ADETA SİLAHLANMA TEŞVİK EDİLİYOR”

“Maalesef ülkemiz adeta suç cenneti haline geldi. Bireysel silahlanma ve ona paralel olarak silahlı şiddet oranı artış kaydediyor” ifadelerini kullanan Umut Vakfı, şunları söyledi:

“Silah satıcıları adeta ülkede at oynatıyor. Mafya sokaklarda çatışıyor, evleri, işyerlerini silahla tarıyor. Baskınlar yapıyor, sokaklarda çatışıyor… Biz bireysel silahlanmaya “dur” denilmesini, yasal düzenlemeler yapılmasını beklerken maalesef hiçbir şey yapılmayarak, “cezasızlık” uygulanarak adeta silahlanma teşvik ediliyor… Sonuçta da olayların önü alınamıyor ya da alınmıyor.”

“YİNE BİR ÖRTÜLÜ AF SÖZ KONUSU”

“Sık sık çıkarılan aflar da adeta suçluya teşvik gibi” diyen Umut Vakfı, şunları kaydetti:

“Ve yine bir örtülü af söz konusu. 31 Temmuz itibariyle açık cezaevine geçmesine 3 yıl kalan bazı hükümlüler açık cezaevine nakledilecek ve 3 ay sonra da tahliye edilecek. Sonuç olarak milletvekili seçilen bir hukukçu cezaevinden çıkarılmıyorken pek çok suçlu 3 ay sonra aramızda dolaşıyor olacak. Ülkemizde bugün silahlanmadaki artıştan ve Teksasvari çatışmalar yaşanmasından ülkeyi yönetenler, silahlanmayı önleyici tedbirler almayanlar suçludurlar.”

CHP’DEN BİREYSEL SİLAHLANMA İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de bireysel silahlanmasındaki artışla ilgili araştırma önergesi verdi. 2018 yılından bu yana silah bulundurma ruhsatının yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini kaydeden Şevkin, 2018’de 7 bin 630 olan silah bulundurma ruhsatı alan kişi sayısının 2021 yılında 16 bin 569 olduğunu, Türkiye’de toplam 2,5 milyon ruhsatlı, 25 milyon da ruhsatsız silah bulunduğunun çeşitli kaynaklarca öne sürüldüğüne işaret etti.

‘Tekel’ saldırısının yaşandığı Esenyurt’ta rutin denetim! 16 silah ele geçirildi 86 kişi yakalandı