TTB’nin ‘ Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ davasına erteleme

Yayın tarihi: 28 Aralık 2018 Cuma 7:49 am - Güncelleme: 28 Aralık 2018 Cuma 7:49 am

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı sırasında, ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ başlıklı bildirisi nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlarından haklarında dava açılan 11 Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesinin  yargılandığı davada duruşma 20 mart 2019 tarihine ertelendi.

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 11 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmayı, İnsan Hakları örgütleri yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, Ankara Barosu yönetim kurulu üyeleri ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi de izledi. Kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. İlk savunmayı yapan TTB Merkez Konseyi Eski Başkanı Raşit Tükel yaptı. Tükel, savaşın halk sağlığı sorunu olduğunu belirtmeleri nedeniyle gözaltına alındıklarını söyleyerek, “gözaltı sonrasında savcı açıklamamız nedeniyle suçlandığımızı söyledi. Biz açıklamanın suç olmadığını belirttik. Ancak iddianamede 1 Eylül Dünya Barış Günü yaptığımız açıklama nedeniyle de suçlandığımızı gördük” dedi.

Tükel, iddianamede deliller arasında gösterilen, 10 Ekim 2015’teki Ankara Garı katliamını kınayan açıklamasıyla ilgili de “o bir ortak açıklaması metnidir. TTB’nin de imzacısı olduğu metinin bilgisayarımda yer alması gayet doğaldır” ifadelerini kullandı.

Eski TTB Merkez Konsey Üyesi Mustafa Tamer gören ise savunmasında hekim olarak sorumluluğunun insanı yaşatmak olduğunu belirterek, “savaşın getireceği halk sağlığı sorunlarıyla ilgili yöneticileri uyarmak gibi bir görevimiz var. 7 yıldır devam etmekte olan bir savaşın geldiği aşamada bu açıklamayı yapmaya gerek duyduk” diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Sezai Berber de her kitapçıda bulanabilecek, kendisine ait kitapların iddianamede yer aldığını söyledi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “sözümüzün arkasındayız” denildi. Duruşma 20 Mart 2019 tarihine ertelendi.