TTB’nin ‘Beyaz Nöbet’i başladı

Yayın tarihi: 26 Ocak 2022 Çarşamba 8:17 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2022 Çarşamba 9:12 pm

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının özlük haklarını içeren düzenlemenin Meclis’e getirilmesi için “Beyaz Nöbet”e başladı. TTB çağrıları karşılık bulmadığı takdirde ise “Beyaz G(ö)rev” eylemi yapacak.

TTB, Meclis’in açık olduğu 26 Ocak’tan 3 Şubat tarihine kadar sürecek eylem kapsamında hekimler, tıp öğrencileri, sağlık emekçileri, emek ve demokrasi güçleri ve milletvekilleriyle birlikte buluşmalar gerçekleştirecek. Forumlar ve ziyaretlerle devam edecek olan “Beyaz Nöbet” eylemi hekimlerin özlük hakları lehine sonuç vermediği takdirde, TTB, 8 Şubat tarihinde “Beyaz G(ö)rev”e gidecek. TTB önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve sendika temsilcileri destek verdi.

‘KÖLELİĞİ DAYATAN BİR SİSTEMDE ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ’

Basın açıklaması öncesi konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB olarak yürüttükleri çalışmaları ve yürüyüş eylemlerini hatırlatarak, “Emek verenler güvenli bir ortamda, çalışma koşullarında insanca yaşayabileceğimiz bir ücretle ve insanca yaşayabilmenin ötesinde uzun saatlere dayalı köleliği dayatan bir sistemde çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Sadece hekimlerin değil aslında toplumunda sorunlarını ele almaya çalıştık. Sağlık çalışanlarının sağlıksız olduğunda toplumunda sağlıksız olacağını ifade ederek haftalar boyunca her bir sorunumuzu dile getirdik” dedi.

 

‘BİR HIZLA GELEN TASARI BİR HIZLA GERİ ÇEKİLDİ’

Meclis’ten geri çekilen yasa tasarısının takipçisi olacaklarını ifade eden Fincancı sözlerine şöyle devam etti: “27 Kasım’daki forumda bu kararlılığımızı ifade ettik. Bizim kararlılığımız 1 Aralık’ta karşılık buldu. Meclis’e düzenlemelerin getirileceğini hep birlikte duyduk. Para pul konuşmanın izne tabi olduğu bir dönemden geçiyoruz. Belli ki izin alınmamıştı. Bir hızla gelen tasarı bir hızla geri çekildi. Tasarı, sadece hekimleri kapsayan ama hekimler arasında bile eşitsizliğe yol açan, emekli hekimlerin bazılarını gören, bazılarını görmeyen, bizi eşitsizlik koşullarına mahkum edecek bir tasarı olsa da bir adımdı, önemsedik. Bunun devamı gelir’ dedik. Hızla geri çekilen tasarı, kayıplara karıştı. Meclis’te ne zaman görüşüleceğine dair hiçbir ipucumuz yok. Biz mücadeleye devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz.”

‘İKTİDARI UYARIYORUZ, BU BECERİKSİZLİĞE SON VERİN’

Hekimlere destek açıklamasında bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Ankara’da ve Türkiye’de bir eylemlilik zincirinin ilk günündeyiz. Buradan haykırıyoruz, bıçak kemiğe dayanmış durumda. Dayanacak bir dakikamız bile kalmadı. İktidarı uyarıyoruz. Bu beceriksizliğe son verin artık. Meclis’e getirdiğiniz yasa eksikti, yanlıştı, uyardık. ‘Diğer gün toplanalım’ dediniz, toplandık. ‘Birkaç saat verin’ dediniz, verdik. Sonunda bütün dosyaları topladınız götürdünüz. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’ne asla yakışmıyor. Bizim bürokrasimiz yeterli ve beceriklidir. Saraya ve Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz ‘hekimlerin hakkı ödenmez’ dediniz, hâlâ ödemiyorsunuz. Buradan uyarıyoruz, eylemlerimiz hakkımızı alana kadar sürecek” diye konuştu.

‘BU SESİN DUYULMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ’

Basın açıklamasında söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise KHK’lı Doktor Sefa Çiftçi’nin karşılaştığı sorunu anlattı. Çiftçi’nin Malatya’dan Ankara’ya evrak teslim etmek için geldiğini ve Sağlık Bakanlığı’na alınmadığını anlatan Gergerlioğlu şunları kaydetti:

“Kapıda giremezsin KHK’lısın’ deniyor. Türkiye’nin hali bu. 20. yüzyılda Nazi uygulamaları yapıldı. 21. yüzyılda da Türkiye’deki Nazi uygulamasının dünkü örneği. Hekimin Sağlık Bakanlığı’na giremediği bir dönemdeyiz. Biz bu sesin duyulması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sağlık Bakanlığı’na da buradan sesleniyorum Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde adeta çok haklısınız der gibi yaptığı konuşması sonrasında getirilen bir yasa var. Sayın Fahrettin Koca, madem ‘hekimler haklı, hekimlerimiz istifa ediyor, yurtdışına gidiyor’ dediniz. Bu hal nedir? Neden bu yanlış sağlık politikalarında ısrar ediyorsunuz? Randevu vermeyen Sağlık Bakanına bunu soruyorum.”

Sağlık çalışanları iş bırakıyor!