TTB’den ‘Hekimlik Andı’ tartışmalarını YÖK’e taşıdı: Soruşturma açılmalı ve ant tekrarlatılmalı

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2021 Perşembe 11:20 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2021 Perşembe 11:20 pm

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dünya Tabipler Birliği tarafından belirlenen ‘Hekimlik Andı’nın keyfi nedenlerle değiştirildiğini ya da okutulmadığını belirterek Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bir yazı gönderdi.

TTB tarafından YÖK’e gönderilen ve Cenevre Bildirgesi’nin tüm hekimler için ortak ve bağlayıcı niteliğine dikkat çekilen yazıda, hekim-hasta ilişkisinde insan olmaktan başka hiçbir tanımın ayrıcalık veya ayrımcılık nedeni olmayacağı vurgulandı.

12 Temmuz 2021 yazılan yazıda YÖK’ten ilgililer hakkında müteselsilen soruşturma yürütülmesi ve sonuçlarının TTB’ye iletilmesi, Hekimlik Andı okutulmayan öğrencilerin mezuniyetlerinin sağlanabilmesi için andın okutulmadığı mezun öğrencilerin listesinin TTB ile paylaşılması talep edildi.

Yazının gerekçesi olay ise şöyle aktarıldı:

“Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreninde yaşananlar üzerine YÖK’e yazmak gerekliliği duyulmuştur. Törende Hekimlik Andı’nın ‘ayrım yapmama’ kısmının çıkarılıp okutulmaya çalışıldığı; yeni mezun olacak meslektaşlarımızın duruma tepki göstermesi üzerine bu kez de Hekimlik Andı’nın okutulmadığı bilgisi TTB’ye iletilmiştir.”

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ‘etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımı yapmayacağım’ ifadelerini yeminden çıkardığı belirtilmişti.