TTB’den güvenlik soruşturması yönetmeliğine dava

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 11:36 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 11:39 pm

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik’in iptali için Danıştay’a dava açtığını açıklayan Türk Tabipleri Birliği (TTB), dilekçesinde “Gözlemlenebilir veya doğrulanabilir vakıa” ifadesinin belirsiz bırakıldığını ifade etti. 

TTB, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de 3 Haziran’da yayınlanarak yürürlüğe giren Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik’in iptali için Danıştay’da dava açtığını duyurdu.

TTB’den yapılan açıklamaya göre; yönetmelik yer alan “olgusal veri” kavramının açık ve anlaşılır olmadığına, herhangi bir çerçeve ve ölçüt belirlemediğine dikkat çekilen dava dilekçesinde, “‘Gözlemlenebilir veya doğrulanabilir vakıa’ ifadesi ile anlatılmak istenen durumun veya halin içeriği belirsiz bırakılmıştır. Madde hükmü, hukuk güvenliği ilkesine ve yasama yetkisinin devredilmezliği kuralına aykırıdır” denildi.

Dilekçede, yönetmeliğin ve yönetmeliğe dayanak yapılan 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun altışar maddesinde iptal isteminde bulundu ve bu hızla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması, telafisi imkansız zararlar oluşabileceği için de söz konusu yönetmeliğin yürütmenin durdurulması talep edildi.

NE OLMUŞTU?

AKP iktidarı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kamuya girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunluluğu getirdi. Zorunluluk, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yüksek mahkemenin iptalinden sonra AKP, 2018’de  sunduğu torba yasaya güvenlik soruşturmasını koyarak dahil ederek TBMM’den geçirdi. AYM, Kasım 2019’da memuriyete girişte güvenlik soruşturması şartı arayan düzenlemeyi iptal etti.

AKP’nin yüksek mahkemenin iki kez verdiği iptal kararı üzerine geçen yıl hazırladığı ve İçişleri Komisyonu’nda da kabul edilen yasa teklifi, geçen hafta TBMM Genel Kurul gündemine alındı.

MUHALEFET OYLARI İLE REDDEDİLDİ!

Kamuya ilk kez atanacaklar için ‘güvenlik soruşturmasını’ öngören 18 maddelik teklifin verildiği sıra AKP sıraları yeterli katılım sağlayamadı ve muhalefetin oylarıyla reddedildi.  Muhalefet, yasal olarak teklifin bir yıl daha gündeme alınmayacağını belirtse de iktidar Başkanlık Tezkeresi olarak TBMM Genel Kurulu’na yeniden sundu.

İç tüzüğe rağmen tekrar Genel Kurul’a getirilen ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’ TBMM Genel Kurulu’nda 7 Nisan 2021’de kabul edildi.

Güvenlik soruşturması teklifinde değişikliğe gidildi