TTB uyarıyor: Virüs üç ay önceki gibi bulaşmaya devam ediyor

Yayın tarihi: 11 Haziran 2020 Perşembe 8:02 am - Güncelleme: 11 Haziran 2020 Perşembe 8:02 am

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, “1 Haziran’daki açılımlar vakalardaki artışı beraberinde getirdi. Son üç günde yoğun bakım sayısında artış var. Virüs üç ay önce nasıl bulaşıyorsa şu anda da öyle bulaşıyor. Sıcaklığın virüsü öldürdüğü algısı yanlış” dedi.

TTB Başkanı Adıyaman, “1 Haziran’daki açılımlar vakalardaki artışı beraberinde getirdi. Son üç günde yoğun bakım sayısında artış var. Bu virüs üç ay önce nasıl bulaşıyorsa şu anda da hızlı bir şekilde öyle bulaşıyor. Sıcaklığın virüsü öldürdüğü algısı yanlış” dedi.

7 Haziran’da 613 olan yoğun bakım hasta sayısının 9 Haziran’da 642’ye çıktığına dikkat çeken Adıyaman, “8 Haziran haftasının başlangıcından bu yana baktığımızda 6 bin 352 vaka ve 148 ölüm var. Salgının seyrinden endişe etmeye devam etmemiz lazım” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Kara’dan uyarı: İlkinden daha ağır bir tablo çıkma ihtimali yüksek

‘İLLERDE ARTIŞ VAR’

Cumhuriyet muhabiri Sena Yaşar’a yaptığı değerlendirmede restoran ve kafelerin kapanış saatlerinin uzatılmasına da tepki gösteren Adıyaman, “Ne kadar çok evde kalınmazsa o kadar çok fiziksel mesafeye uyulmadığını parklarda, kafelerde, restoranlarda görüyoruz. Bu, toplumun kaygılarıyla değil ekonomik kaygılarla uzatılmış bir saat” dedi. Adıyaman; Gaziantep, Tekirdağ, Ankara, Adana gibi Türkiye’nin birçok ilinde vakalarda artış olduğuna dikkat çekerek “Kaygı verici adımlar” ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu herkesin beklediği haberi verdi… 81 ilde antikor testleri başlıyor

65 YAŞ ÜSTÜ TEK TİP DEĞİL

65 yaş ve üzeri yurttaşların sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında dışarı çıkışlarının serbestleşmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Adıyaman, şunları kaydetti: “65 yaş üstü tek tip değil, 75 yaş üstünün beklentileri farklı. 66 yaşındaki bir insanla 80 yaşındaki bir insan bir tutulmamalı. Sürecin uzunluğu onlarda psikiyatrik ve bedensel sorunlara yol açtı. 65 yaş ve üzerine yeni bir açılım yapılması gerekiyordu ama bunun saat dilimlerine sıkıştırılması doğru değil. Şimdi hepsi, sabah 10 ile akşam 8 arası çıkacak. Bu virüs, akşam 8’den sonra mı bulaşmaya başlıyor? Bu karar verilirken geriatri ve halk sağlığı biliminden faydalanılmalı.”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: ” Sosyal medyadaki görüntüleri şaşkınlıkla izledim. Virüs bir yere gitmiş değil, dolaşımda!”

İNSANLAR ‘BİTTİ’ HAVASINA GİRDİ

DSÖ’nün “Şu an hiçbir ülke ayağını frenden kaldırmamalı” açıklamasını anımsatan Sinan Adıyaman, şu değerlendirmeleri yaptı: “Türkiye’de de hükümetin yaptığı açıklamalardan sonra insanlar sanki her şey bitti havasına girdi. Maske takan yok, fiziksel mesafeye dikkat eden yok. Sağlık Bakanı tedbiri elden bırakmayın diyor ama salgının yükünü tamamen halkın üzerine yıkıyor. Fiziksel mesafeyi koruyacak şartlar ortadan bir bir kaldırılıyor. Umarım, ‘tedbire uymadılar’ diyerek bunu da yurttaşın üzerine atmazlar.”