Türk Tabipleri Birliği ile ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın hazırladığı raporda, deprem bölgesinde bebek ölümlerinin arttığına dikkat çekildi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde etkilenen şehirlerde hayat halen normale dönmedi. Sadece yıldönümünde hatırlanan bölge ile ilgili yeni bir rapor hazırlandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Şubat 2023 Depremleri 18. Ay Raporu’nu, Hatay’da düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Raporda, Hatay’da deprem öncesi binde 10 olan bebek ölümleri oranının deprem sonrası 20.3’e yükseldiği belirtildi. Rapora göre, Malatya’da deprem öncesi 10.4 olan bebek ölümleri 11.5’e, Gaziantep’te 15.9’dan 17.7’ye, Kahramanmaraş’ta 11.6’dan 20.8 Adıyaman’da ise 10.7’den 23’e çıktı.

“HALKIN SAĞLIK HAKKINA ERİŞİMİ KISITLANDI”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, doğal afetlerin insan eliyle, özellikle de sorumluluklarının gereğini yerine getirmeyen yöneticiler eliyle, felakete dönüştüğünü söyledi. 17 Ağustos depreminin ardından yayımlanan raporlardaki sorunların 25 yıl sonra katlanarak yaşandığına dikkat çeken Azap, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi sonucu; birinci basamak sağlık hizmeti kamu binalarında yürütülmez oldu, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin sorunları arttı, halkın sağlık hakkına erişimi kısıtlandı. Biz kamu otoritesinde bu yıkımı toparlayabilecek bir irade göremiyoruz. Buna karşın TTB ve sağlık emek-meslek örgütleri olarak; sorunları takip etmeye, çözüm önerilerimizi sunmaya, sağlık otoritesi üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bingöl’de deprem