‘TSK sınırı geçmeye başladı’ iddiası yalanlandı

Yayın tarihi: 9 Ekim 2019 Çarşamba 11:41 am - Güncelleme: 9 Ekim 2019 Çarşamba 1:47 pm

Bloomberg sitesinin ‘Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyine girmeye başladı’ iddiasına yalanlama geldi.

Reuters’a konuşan kaynaklar sınırın geçilmediğini, ağır teçhizat taşıyan askerlerin sınırdaki duvarı kaldırma çalışması yaptığını açıkladı. Suriyeli Kürtlerin ise ‘üç günlük seferberlik’ ilan ettiği belirtiliyor.

Rusya’dan Suriyeli Kürtler ile Şam’a çağrı

 

Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeydoğusuna girmeye başladığı iddiasına yalanlama geldi. Reuters ajansına konuşan yetkililer, Suriye sınırının geçilmediğini ve ağır teçhizat taşıyan Türk askerlerinin sınırdaki duvarın beton bir bölümünü kaldırdığını söyledi.

Askerlerin Suriye sınırını geçmeye başladığı iddiası, Bloomberg News tarafından Ankara’daki bir Türk yetkiliye dayandırılarak ortaya atılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bu iddialarla eş zamanlı yaptığı açıklamada, “Harekatla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. İntikaller, hazırlıklar sürmekte” demişti.

GENELKURMAY KAYNAKLARI: HAREKAT BAŞLAMADI

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ise Genelkurmay’daki kaynaklarına dayanarak, bu durumun ‘ana harekatın başladığı anlamına gelmediğini’, ‘harekat için altyapı çalışmalarının yapıldığını’ söylemişti. Aydemir kaynaklarına dayanarak, “Bu bir ön hazırlık çalışması, büyük ölçekli bir giriş değil” demişti.

SURİYELİ KÜRTLER ÜÇ GÜNLÜK SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Öte yandan, Suriye’nin kuzeyini yöneten Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin üç günlük seferberlik ilan ettiği belirtiliyor. Fransız ajansı AFP ile Amrikan ajansı AP’nin geçtiği habere göre, seferberlik ilanında ‘her etnik gruptan sivillerin sınıra gelerek direniş eylemlerinde bulunmaları’ istendi.

Açıklamada, ‘Suriye ve diğer yerlerde yaşayan Kürtlere harekatı protesto etme’ çağrısı yapılırken, uluslararası toplumdan da ‘insani bir felaketin önlenmesi için sorumluluklarını yerine getirmesi’ talep edildi.

AKAR: HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Harekat ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte, intikaller, hazırlıklar sürmekte.” dedi.

Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Hava Harp Okulu 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne katılmak üzere Hava Harp Okulu’na geldi.

Hava Harp Okulu’na gelişinde MSÜ Rektörü Erhan Afyoncu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Akar, askeri öğrenci tören mangasını selamladı.

Fırat’ın doğusuna yönelik olası harekattaki hazırlıklarda gelinen son duruma ilişkin sorusunu cevaplayan Akar, şunları söyledi:

Harekat ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte, intikaller, hazırlıklar sürmekte. Bunları da komutan arkadaşlarımızla birlikte yakinen takip etmekteyiz. Ancak bugünkü yaptığımız faaliyet de önemli bir faaliyet. Mazisi şan ve şerefle dolu kartal yuvası Harp Okulu’nun 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış töreni var. Harbiyelilerle birlikte olacağız, onlarla yemek yiyeceğiz, sohbet edeceğiz, bu önemli günü birlikte kutlayacağız.

Üç ülke Türkiye’ye karşı birleşti!