Trump’tan Erdoğan’a S-400 misillemesi

Yayın tarihi: 1 Mart 2020 Pazar 11:18 am - Güncelleme: 1 Mart 2020 Pazar 11:18 am

Yılmaz Polat

2013’te Çin, 2017’de Rus S-400, şimdi de ABD yapımı Patriot hava savunma sistemi.

S-400 depoya mı kaldırılıyor?

Erdoğan Yönetimi’nin dış politikada çizdiği zik zaklar silah alınımına da yansıdı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’de 34 şehit vermesinden sonra ABD Başkanı Trump’ı telefonla arayarak Patriot füze sistemi verilmesini acilen talep etti.

Trump yönetimi, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze sistemini almasına misilleme olarak üç buçuk milyar dolarlık Patriot füze sistemi satın alma teklifini resmen geri çekmişti.

ABD Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı. Trump yönetimi ayrıca, Amerika’ya karşı Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (Caatsa) uyarınca Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almıştı.

Erdoğan’ın S-400 hava savunma sistemi almaya karar vermesinden sonra Kongre de harekete geçmiş Erdoğan’ın mal varlığının araştırılmasının da yer aldığı geniş bir ekonomik yaptırım yasasını onaylamıştı.

Böylece Erdoğan bir süredir ABD ve NATO tarafından S-400 sistemini entegre etmesi halinde yaptırım uygulanacağı konusunda tehdit ediliyordu.

Sonunda Washington’un dediği oldu, Erdoğan Yönetimi Washington çizgisine geldi.

Erdoğan Trump’la yaptığı son telefon konuşmasında Trump’a ‘Patriot hava savunma sistemini almak istediğini’ bildirdi.

Teklifin Erdoğan’dan gelmesi Beyaz Saray ve Kongre’nin istediği şartların yerine getirilmesi açısından önem taşıyor. Patriot satışının yapılabilmesi için Kongre’den geçmesi gerekiyor. Bu da S-440 sisteminin faal hale getirilmemesine bağlı.

Aksi halde Kongre’den geçmesi mümkün değil.Diplomatik çevreler Başkan Trump’ın telefon konuşmasında Erdoğan’a S-400 şartını ileri sürdüğü noktasında birleşiyor.

Aksi halde Yönetimin teklifi Kongre’den geçiremeyeceğini vurguluyor. Patriot satışı Erdoğan’ın vereceği karara bağlı.

AKP Genel Başkanı’nın parası ödenmiş S-400 sistemini bir dönem Rum Yönetimi’nin S-300 füzeleri için yaptığı gibi depoya kaldırıp kaldırmayacağı merak ediliyor.